Законът „да се следва мнозинството”

каббалист Михаэль ЛайтманВ статията „Свобода на волята”, Баал а-Сулам пише, че човекът, който според замисъла на висшето управление е задължен да живее в обществото, трябва да изпълнява неговите закони. А законът на живота в обществото е да се следва мнозинството.

Възможно ли е това да означава, че е необходимо да се сравняваме с най-неразвитите, необразованите, некултурни маси, които са мнозинство в света? И днес, в много страни  хората живеят така, както преди стотици години. Дори техническият прогрес не ги е засегнал много – научили са се да използват само неговите външни плодове, без да получават никакви вътрешни промени, вътрешна култура.

Но законът „да се следва мнозинството”, ни задължава да се занимаваме именно с общото възпитание на целия свят. Необходимо е целият свят да се издигне на такова ниво, на което всички да разбират, че само с всеобщо обединение се постига съвършенството. И няма избор – невъзможно е това да се осъществи насилствено отгоре, за сметка на някаква неголяма група от хора, желаещи да извършат революция.

Някога, светът е съществувал благодарение на властта на управниците, но това време вече е минало. По този начин е било възможно да се съществува до края на периода на изгнанието. Но сега, когато влизаме в епохата на поправянето, в епохата на „последното поколение”, не е възможно да се живее по старому.

И в най-близко време ще видим, че масите ще станат все по-определящи във вземането на решенията, а на главите на държавите и правителствата ще им остане само възможността да следват народа. Защото светът е станал глобален.

Ето защо, необходимо е да се положат всички усилия за възпитанието на  широките маси, независимо на какво ниво се намират сега – да бъдат издигнати до висотата на окончотелното поправяне.

И в крайна сметка, от хората не се изисква да постигат някакви големи премъдрости – трябва само да знаят, как правилно да се свързват един с друг. Защото връзката между хората се осъществява не чрез разума, а чрез сърцето. Това е мъдростта на сърцето.

Законът „да се следва мнозинството” означава, че трябва да се обърнем към мнозинството и именно от тези обикновени широки маси ще започнат да се случват всички изменения в света, а не от онези, които притежават власт, богатство, образование. Казано е, че „от децата на бедняците ще излезе Тора”.

Поправянето зависи именно от това, доколко високо издигаме нашия общ духовен съсъд (кли).

От урока по статията „Свобода на волята”, 11.02.2011

[35089]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed