Природата застина и очаква твоето решение

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Каква сила повдига световете в Събота след като Адам а-Ришон е роден и преди да падне в грях?

Отговор: Има сила, която се нарича „пробуждане свише” (итарита де-леила). Може да я считаме, че висшата светлина се спуска от света на Безкрайността, а ние не знаем как и защо. Но в действителност, няма „пробуждане свише” без „пробуждане отдолу” (итарита де-летата), от самото творение.

Има верига от информационни гени (решимот), които трябва да се разкрият и да бъдат изяснени един по едни, които се спускат от неживото, растителното, животинското и говорящото стъпало. Решимот на неживото, растителното и животинското ниво се разкриват естествено, подсъзнателно, сами, защото на тези стъпала няма свобода на волята.

Те се разкриват едно по едно и постепенно достигат до състояние, когато има скок към ново стъпало. От къде идва то, ние не знаем. Но това се случва, поради факта, че подготовката на неживото, растителното и животинското стъпало е завършена и ти изведнъж започваш да чувстваш как твоето състояние се е променило. Ти започваш да мислиш, да виждаш нещата и да усещаш всичко по различен начин.

Причината е, че решимот, които са по-ниско от твоето осъзнаване, разбиране, подготовка, свобода на волята и които се разграничават по естествен начин, са се реализирали. Творецът подготвя всички условия за теб, за да използваш свободата на волята, и сега ти трябва да се справяш сам.

Това е подобно на това, как ти не контролираш процесите в своето материално тяло. Не ти е нужно да мислиш за това, как всички атоми и молекули се движат, как метаболизмът и различни вътрешни системи работят. Представи си колко сложни са тези процеси с безкраен брой условия и всички те работят автоматично.

Духовното развитие е същото: висшата сила ни довежда до точката, където нашата свобода на волята започва. И това се спуска върху цялата система, цялото желание, създадено от Твореца, цялата нежива, растителна и животинска природа, нейните огромни системи. Но това не е наша работа и е автоматично, благодарение на взаимодействието на светлината с желанията.

Светлината въздейства върху желанията; желанията отговарят на светлината; и по такъв начин целият свят, цялата вселена, всичко се стреми да постигне равновесие. Единственото изключение е човекът!

Така е днес в нашия свят: цялата природа съществува в баланс, но проблемът е в човека, който трябва да упражнява свободата на волята и да създаде баланс. Както е в духовния свят, всички събития, които  са се случвали преди грехопадението на Адам, включително и самото грехопадение, са се случвали под контрола на силата свише (итарита де-леила), чрез веригата решимот, докато не достигнем точката на свобода на волята. И там всичко застива и чака докато човек не вземе решение.

Това се случва всъщност днес в нашия свят: природата ни чака да вземем решение. Тя ще ни притиска, тъй като докато чака, решимот на неживото, растителното и животинското стъпало се натрупват и ни носят многобройни проблеми на всички планети на външния свят, докато ние най-после не решим, на нашето говорящо стъпало, че трябва да започнем да се поправяме.

Неживата, растителната и животинската природа ни притискат, за да продължим по пътя на поправяне на нашето човешко стъпало.

От урока по “Учение за десетте сфирот”, 17.01.2011

[35603]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed