Придобий „разбиращо сърце”

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Ако нашето духовно напредване не зависи от теоретичното знание за строежа на световете и парцуфим, защо толкова подробно го изучаваме на уроците по ТЕС и задаваме въпроси?

Отговор: Ако не разбереш правилно нещо в строежа на световете, това няма да ти попречи да напредваш духовно. Но е необходимо да учиш, за да привлечеш към себе си светлината.

Защото, благодарение на своя стремеж да разбереш онова, което е написано в „Учението за Десетте Сфирот”, ще поискаш да се окажеш в това състояние и да усетиш висшите светове. В края на краищата осъзнаваш, че без реалното разкриване, нищо няма да разбереш.

Необходимо е с всички сили да се стремиш да разбереш написаното, за да можеш да проумееш, че разбирането не се дава в разума, а само благодарение на разкриването. И когато поискаш това разкриване, ще получиш поправянето. Защото разкриване означава реално усещане, а не теоретично разбиране с ума. И когато разкриеш висшия свят, започваш да го разбираш от своето усещане, което се нарича „сърцето разбира”.

А сега се стараеш да разбереш с ума къде, каква сфира се намира геометрично и къде се издига или спуска по квадратчетата на листа, вместо това, да помислиш как са свързани те, съгласно твоите свойства и вътрешната ти същност.

Много е важно да осъзнаваш това, иначе доста ще загубиш. Ще загубиш не някакви си няколко сфирот, нарисувани на чертеж върху хартия, а светлината, връщаща към източника.

От урок по „Учение за Десетте Сфирот”, 17.02.2011

[35606]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed