Когато душата се отзове на думите

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Аз съм убеден в думите на Баал а–Сулам за това, че ние нямаме никаква възможност със земния си разум да разберем духовното – тъй като, ако мен просто искаха да ме примамят, то щяха да ми обещаят точно обратното. Но все пак е трудно да се осъзнае това, че днес аз нищо не бих могъл да разбера – защо е така?!

Отговор: Защото ти нямаш духовни органи за възприятие – разбирания и усещания. Аз винаги си спомням един много ярък пример, който получих, когато работехме над музикалната аранжировка на мелодиите на Баал а-Сулам. Заедно с нас през цялото време стоеше огромният котарак на хазяина. Докато ние плачехме, преживявайки от преизпълващите ни чувства, той си лежеше съвършено невъзмутимо, само лекичко потрепваше с ухо, когато музиката ставаше прекалено силна.

Ето –  ние и двамата живеем в животински тела, в един и същ свят – но той не може да ме разбере. На него не му достигат способностите да усеща – как може да се обясни на котарака, какви преживявания ние искаме да изразим с музиката?

Но, повярвайте, – да научим котка да разбира симфония е по-малко сложна задача, отколкото за нас да разберем духовното. Защото котката се намира на същото ниво, в този свят, а на нас ни е необходимо много по-силно въздействие на висшата светлина, за да ни приведе до усещането за духовния свят. И тогава съгласно това усещане, ти ще разбираш , какво означава всяка дума на кабалиста.

Ти ще слушаш някакви думи с външния слух – а в теб ще започнат да се разкриват вътрешни усещания. Представи си го така – че ти би започнал да говориш на котката, а тя изведнъж започва да те разбира.

От урока по статията “Същност на науката кабала “, 13.02.2011

[35224]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed