Животът ще изглежда прекрасно…

каббалист Михаэль ЛайтманОт урок №1 на конгреса в Берлин

В духовния свят има много ясно, поетапно, постепенно движение. Ако нямам усещане за глад, желание за следващото ниво, то аз нямам кли (съсъд, свойства), за да го почувствам и тогава аз не го усещам.

Необходим е праг. Трябва да се издигна от сегашното си стъпало, желание #1, към следващото стъпало, желание #2. Ако съм се издигнал до следващото ниво, желание #2, тогава усещам източника на светлина, който е там.

Но ако още не съм постигнал това желание и съм някъде по средата, на едно от 10-те междинни нива (наречени 10 Сфирот), тогава не усещам следващото стъпало. Трябва да постигна най-последното ниво и само след като го премина ще започна да усещам следващото стъпало. Това е точен корпускулярен метод, където всичко е подредено по степени както малките кванти в атома. Не можем нищо да направим.

Затова, има междинно стъпало между първоначалното желание, в което съм усещал определено напълване, сякаш слънцето грее, и между второто ми желание. Точно това междинно стъпало се усеща като празнина, глад и страдание. Но ако знам, че напредвам, че това е комулативен процес, който ще свърши и че ще постигна щастие и напълване, тогава дори този процес е необходим, за да постигна ново желание, и следователно това ме насочва правилно.

Усещането за лошите състояния, объркване, тъмнина, празнота ме движи напред, помагайки ми да напредвам по-бързо. Ако съм усетил някакво наслаждение и напълване в тези състояния, тогава те биха ме отблъснали против волята ми и щеше да ми бъде много трудно да напредвам. Аз не бих се стремил напред от доброто и от всички неща, които са хубави, защото моят егоизъм веднага би ме принудил да спра и да се отпусна.

Затова ние трябва да се отнасяме към страданието по правилен начин, разбирайки неговата целенасоченост и знаейки как да го използваме правилно. Щом го свържа с правилната цел, това страдание се обръща в очакване на прекрасно напълване.

Ако усвоим този метод, животът ще изглежда прекрасно.

От първия урок на конгреса в Берлин, 28.01.11

[34140]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed