Попитахте ме – отговарям… – 47

Въпрос от английския блог: Казвате, че кабала е доказуема наука и че мъдреците, постигнали Висшите светове, са написали своите книги, основавайки се на собствения си опит, а не на абстрактни усещания. Как мога да бъда сигурен в това? Къде са доказателствата за техните постижения? Ако просто вярвам на техните думи, няма ли да изпадна в сляпа вяра?

Отговор: Само ако сами се издигнете – като тях – ще се убедите в тяхната правота. Но и преди това, когато започнете да изучавате тяхното отношение към реалността, ще видите доколко са учени, а не мистици.

Въпрос от английския блог: Трябва ли да разглеждаме външната действителност като непоправено желание? Какво е духовността – когато вече не възприемам тези желания като външни, а чувствам и се отнасям към тях като към свои собствени ли?

Отновор: Всичко в нас и извън нас – това сме ние. Само че в нас е нашето животинско, а извън нас е нашето духовно.

Въпрос от английския блог: Как да помогна на другаря си, който може да види пагубността на егоизма и неговата разрушителна сила в света? Да кажем, че той вече разбира в какво е коренът на проблема, започва да контролира своите действия, старае се да не бъде егоист.

Но според степента на отдалечаване от егоизма, не вижда онези промени в света, които е очаквал. Заобикалящата го действителност не става по-добра. Как да помогна на онзи, който е започнал да се движи в правилната посока, но след това отново е паднал долу?

Отговор: Нашата работа е вътре в нас, в личното поправяне. Ако съм поправил себе си в нещо, в тази степен ще видя поправен света. Виж статията на Баал а-Сулам „Скриване и разкриване на Твореца”.

[48499]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed