Къде лежи границата на творението

каббалист Михаэль Лайтман„Учение за Десетте Сфирот”, ч.1, „Въпроси и отговори за смисъла на термините”.

Въпрос 40: Какво е край (соф)?

Краят и завършването (соф и сиюм) на всяко творение, става вследствие на силата на съпротивление (ограничение), намираща се в 4-тия стадий, където висшата светлина спира да свети, защото той не я приема.

4-тият стадий спира да получава светлина. И това не означава, че светлината престава да свети – просто той отказва да я получава. И затова, тя сякаш изгасва за него и се разкрива силата на ограничението и границата – краят, завършването на цялото творение, за сметка на силата на съпротивлението в 4-тия стадий.

Самият 4-ти стадий създава тази крайна граница, защото не иска повече да бъде получаващ – и затова висшата светлина вече не свети.

Тоест извършва се действие от страна на желанието на творението, определящо крайната граница и създаващо силата на ограничението. И когато висшата светлина престане да свети съгласно това действие, ние наричаме това край на творението.

Действието от страна на желанието и реакцията от страна на светлината, създават новото състояние, което се нарича край на творението.

От урока по „Учение за Десетте Сфирот””, 27.06.2011

[47030]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed