Да се научиш да усещаш доброто

каббалист Михаэль ЛайтманСвикнали сме, че в нашия свят съществуват ясни и познати явления, които не се променят. Но от друга страна, все пак има явления, които зависят от начина, по който ги използваме.

Например, електричеството, с чиято помощ може да се произвеждат най-различни напълно противоположни действия: както да създава студ, така и топлина. Или огънят, който може да затопля, а може и да изгаря. Всичко зависи от начина на използването му.

С други думи, всичко зависи от ползвателя, от съсъда, желанието (кли), в което се е въплътила самата сила.

И на същия принцип е висшата светлина, вътре в която се съдържа всичко: и самото желание, и всички явления, възможни и реализируеми, и всички впечатления, които желанието ще възприеме от светлината.

Обичайна грешка на начинаещите е да мислят, че светлината е нещо определено и постоянно, което винаги е добро. Но не винаги е така. Даже има термин “пулса де-нура” (удар на огъня) – проклятие. Изобщо, както всичко най-добро, така и най-лошото идва от светлината и сякаш по аналогия с електричеството, всичко зависи само от това, как го използоваш.

Затова определянето на Твореца като “Добър и Даряващ благо” означава светлина, явление, което може да бъде прието и разкрито само в желанията за отдаване. Не е възможно да получиш и усетиш тази доброта в егоистично желание, там него просто го няма.

И доколкото желанието за отдаване не е ограничено с нищо, а природата на самата светлина – в корена й “Добрия и Даряващ благо” – е безгранична, то това явление, наречено светлина и живот, може да бъде усетено само в желанието, което е напълно насочено към отдаване. А всички други противоположни форми не  се наричат живот, нито светлина.

Но ние бихме искали да достигнем усещането за ”Добрия и Даряващ благо”, но не разбираме, че това не означава нищо друго освен усещане за отдаване и любов. Като човек, който е пристрастен към наркотиците, и си мисли, че доброто състояние е само когато е под наркотично въздействие, не разбирайки, че съществува възможност да се наслади от нещо друго.

Затова нашата задача е да подготвим желание, съсъд за усещане на свойството отдаване. Написано е: “Дадена е мъдрост на мъдреците”, т. е. на този, който разбира, че не се намира в свойството на отдаването и че  трябва да достигне само тази природа, за да получи светлината Хохма (светлината на мъдростта) – на живота.

От урок по статия от книгата “Шамати”, 18.07.2011

[48441]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed