Съчетаване на противоположностите

Има състояния, които се проявяват и получават своето продължение само в резултат на четирите етапа на развитие на творението, когато светлината предизвиква в него чувство на срам.

Стигайки до четвъртия стадий (бхина далет), творението се намира на стъпалото срещу Твореца, но го реализира по противоположен начин – и тогава усеща тази противоположност като срам.

По този начин, на едно място възникват два плюса и срамът неутрализира всички наслаждения на творението, отрича неговото „Аз”.

В резултат, творението е готово да се съкрати, в него остава само едно решение: „Аз трябва да се уподобя на Твореца по действия. И не е важно, какво ще ми потрябва за това”.

В действителност, на предходните етапи творението вече е изпитало вкуса на получаването и отдаването, вече е било на мястото на Твореца и е събрало всички необходими впечатления. Сега, съкращавайки се, то преследва само една цел – да стане подобно на Твореца.

И така, в резултат на слизането под завесите на световете след разбиването на съсъдите и на всички предварителни етапи на нашето развитие, ние стоим пред издигането назад, към светлината. Нашето поколение е първото, което пристъпва към поправянето.

Този процес, както по-рано, съчетава в себе си диаметралните противоположности: нашето егоистично желание иска да се наслаждава, срамът не му позволява това, а в същото време, в нас се пробужда зародишът на желанието за отдаване.

След разбиването на съсъдите, всичко е станало част от нас: стадиите на разпространение на пряката светлина, получаването и отдаването. Като следствие, ние трябва да съхраним в себе си двете противоположности – и това е най-трудното.

Защото, от една страна, човек се развива благодарение на растящото желание, а от друга страна, като резултат от това – все повече се отделя от Твореца. Следователно, той трябва да преобрази своето желание в намерение заради отдаване. Укрепвайки това намерение, той ще расте и ще се приближава към Твореца.

Един е силен със своите егоистични желания, а друг – с подобието с Твореца, със силата на отдаване. Тези две противоположни една на друга сили, се проявяват в нас редувайки се, и ние трябва да ги съчетаваме помежду им със собствени усилия.

От урока по статията на Рабаш, 03.12.2010

[28583]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed