Защо обичаме да палим свещи?

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Защо ни е приятно, когато в стаята горят свещи?

Отговор: Ние свързваме свещите с топлина, светлина и надежда. Така ги възприемаме в съответствие с нашия духовен корен.

Свещите на Ханука символизират резултата от битката на човека със своето его. Какво в действителност представлява свещта? Това е едно тяло, което съдържа олио, фитил вътре в олиото, а на фитила гори пламък. Всеки един от тези компоненти има значение: тялото е духовния съсъд на кли, олиото символизира светлината хохма, която ни се разкрива, а фитила са изясненията, които правим. Всичко това ни дава пламъка, светлината.

Когато човек направи достатъчно вътрешни изяснения, води война със своето его, желае да се издигне над него, да бъде независим от егоистичния подход, в който всички действия са насочени единствено към напълване на себе си, когато той желае да се избави от егоистичната природа, това се нарича „войната на Макавеите срещу Гърците”.

На иврит Макавеите се наричат Макабим, което е абревиатура на фразата: „Тези, които отиват при Твореца, последвайте ме”.  Всъщност ние се отделяме от „Гърците” вътре в нас – рационалното мислене, егоистичното желание за наслаждение – и малко се повдигаме над всичко земно, за да отдаваме и обичаме ближния си. Нивото на Бина означава: „Не прави на другия това, което ненавиждаш”.

С други думи свещта е добро нещо, красив символ на духовната природа. Затова се чувстваме толко добре и комфортно, когато тя гори.

От програмата „Кабала за начинаещи”, 01.12.2010

[28706]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed