Колко струва любовта?

Въпрос: В продължение на цялата история, парите са водели до войни между държавите и в семействата. Как могат да се използват за съединяването на хората?

Отговор: Всичко зависи от използването. Ако искам да напълня своя егоизъм, ми трябват пари. А ако искам да използвам своя егоизъм, за да напълния другите, ми е необходим анти егоистичен екран, същото „покритие” за егоизма като парите.

Парите са показател за моята сила, за силата на екрана. А войните се водят не заради парите, а заради егоизма.

И освен това, не всичко може да се купи с пари – макар и почти всичко. Дори в нашия свят има такива качества, отнасящи се към корена на душата, които е невъзможно да се купят – това е особената връзка между хората и особената дарба, изхождаща от корена на душата (към музика, живопис, литература).

Качествата, получавани от природата не е възможно да се купят с пари. И това, че трябва да вложим себе си, своите усилия – отношенията между хората, любовта – също е много трудно да се купи.

Понякога бъркаме парите с усилията. Но не е възможно просто да се плати нетото и да се купи отношение. Онова, което се отнася до природата, която получаваме от Твореца и това, което трябва да му върнем, не е възможно да завоюваме егоистично – и нашите хартиени пари, тук също няма да помогнат.

От урока по темата за парите, 01.03.2011

[36752]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed