Електрическите импулси на съмнението

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Ако човек няма възможност да провери, истинско ли е неговото усещане за Твореца и любовта му към ближния или не, то как да си изясни това?

Отговор: Хората, които сами искат да постигнат истинско изясняване за сметка на светлината, възвръщаща към Източника – трябва да реализират тази методика върху самите себе си.

Но доколкото всички души са свързани една с друга, то направените от тях разяснения се разпространяват също и на другите души. И тези хора, които сега са доволни от фантазиите си, постепенно ще започнат да усещат, че в тях няма никаква реална основа.

Всеки има своя фантазия и вяра – някой е пресметнал, че в света съществуват 3800 различни религии и вярвания. Аз самият не съм проверявал, но съм готов да приема това на доверие.

Само че голямото развито егоистично желание, което все повече се пробужда в човечеството, не иска да се задоволи на доверие.

И доколкото ние все по-плътно свиваме нашия кръг и по-тясно се свързваме един с друг, а мненията преминават от един на друг, и по-високото мнение властва над по-ниското – ние по този начин „разпространяваме” знанието за кабала и внасяме съмнение в сърцата на всички останали.

Но във външна форма не е необходимо да се убеждава никой, в никакъв случай. Ако в ръцете на човек е попаднала кабалистична книга и той е поискал да я прочете – много добре. И е необходимо още да се отчете, че всеки я разбира по своему и намира потвърждение на своето мнение.

Затова е необходимо да се работи над себе си и тогава по нарастващото и разкриващо се егоистично желание в общата система на душите ще преминават „електрически” сигнали. Привлечената от нас светлина ще достигне до всички останали и те ще се научат да мислят по новому – ще поискат да добавят към вярата и знание.

Не е необходимо да се губи съвсем вярата – но ако се добави към нея и знание, то тя ще се обърне в културни традиции. А добавеното знание, ще бъде знание за Твореца, разкриването Му от творението.

И в крайна сметка, философията ще изчезне, религиите ще се превърнат в култура и традиции на народа, а науката кабала ще разкрие на човека висшата, вечната реалност.

От урока по статията “Кабала и философията”, 02.01.2011

[31516]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed