„Ще бъдеш скитник по тази земя”

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Когато живея в Израел, ме привлича чужбина, но след като напусна Израел, искам да се върна там. Какво е толкова специално в земята на Израел, което предизвиква такива смесени чувства?

Отговор: Всеки човек със склонност към духовното е привлечен към земята на Израел. Това е особено силно сред тези, които изучават мъдростта на кабала. Хора, които нямат никаква връзка с този регион, с езика му или с културата му, усещат, че принадлежат тук, защото тук е мястото, където те могат да бъдат напълнени. Това е проявление на закона за подобие, в съответствие с клона и корена.

Има духовна „земя на Израел”, свойството отдаване и любов, и материална земя на Израел, която е повлияна от особена висша сила. От това място тя се разпростира по целия свят и затова се нарича Свята земя.

Тази сила на любов и свързване, силата на духовното разкриване, се проявява само за тези хора тук, които желаят това. А тези, които не се чувстват зле тук: те не разбират защо живеят на това място. Въздухът на тази земя, силата, действаща в това пространство, или доближава човека до духовното, или го отблъсква. Човек се намира под влиянието на духовното напрежение и или се отнася към него, или не.

В много поколения онези, които са искали да завладеят Израел, не са могли да останат там. Различни хора са го завладявали само за да го напуснат след това. Но днес тук се изгражда нова реалност. Тези, които не принадлежат, избягват, а тези, които не са си го изяснили, се скитат. Те напускат и се връщат отново и отново, проверявайки себе си.

Целият народ на Израел първоначално е бил сформиран от хора от Вавилон, чиито праотец Авраам е събрал около себе си според закона „Обичай ближния като себе си”. Затова любовта е нашата единствена връзка. Ако не сме свързани чрез любов, ние не сме нация, а просто отделни, несвързани индивиди, държани заедно от омразата на целия свят.

Колко дълго ще продължи това скитане, зависи от разпространението на мъдростта на кабала, която обяснява на хората причината за техните действия. Те не знаят защо изведнъж се отделят от тази земя, а после се връщат. Но ако разберат, че това се случва, за да оценят дали принадлежат към хората на Израел и да изпълнят своята роля в Замисъла на творението – единствената цел на човешкото съществуване в този свят, тогава цялото скитане ще свърши. С помощта на мъдростта на кабала, те ще засилят влиянието на висшата сила върху себе си и по този начин ще ускорят развитието, установявайки се тук и реализирайки съдбата си.

От телевизионната програма „Попитай кабалиста”, 04.04.2010

[36358]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed