Кабала не изисква от нас ограничения

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Казвате, че не е необходимо да променяме материалния свят – трябва само да се издигнем над него и да бъдем в духовния свят.

Но ако направя това се променям и съдействам за измененията в нашия свят. Вместо да желая още по-голям дом, по-добра кола, ми се налага да намаля своите потребности.

Отговор: Ако поставя пред себе си някаква цел, например да стана актьор в Холивуд, тогава ще посветя на това целия си живот. От този момент, за мен няма да има нищо по-важно, освен онова, което ще ме доведе до тази цел.

Ще тренирам, ще уча, ще си правя пластични операции и много други неща. А всичко останало – няма да е важно за мен. И ако ме извикаш да се позабавлявям някъде, ще ти кажа: „Остави ме на спокойствие, сега за мен няма нищо по-важно от тази цел”. Това означава, че имайки материална цел, не изоставям този свят.

Но ако имам по-висока цел, която ме напълва още повече, защо трябва да оставя всичко останало? Нали това означава, че ще спечеля още повече. Защо да е лошо?

Не трябва да се отказваш от нищо в този свят. Ако определяш за себе си много висока цел, тогава всичките ти работи се подреждат автоматично, от само себе си така, че да не възникне потребност от много неща, от които си имал нужда преди.

Когато човек се посвещава на нещо, всичко останало губи за него своята значимост. Нима за майката, която се занимава със своето малко дете са важни всички останали неща? Всичко най-важно за нея е съсредоточено в него. Така сме устроени.

И за да бъдем в равновесие с природата е необходимо да вземем от нашия живот само онова, което е нужно за животинското ни тяло. Но ако искаш да получиш повече, то това е възможно само в духовния свят. Когато започнеш да консумираш тук, в своето его, което има духовно предназначение, ти го използваш неправилно.

Човекът, който се намира в духовния свят, се грижи за него и се занимава с материалния свят само в степента, в която този свят го привлича.

От лекция в аудитория „Кабала за народа”, 04.01.2011

[38494]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed