Голяма война за малък човек

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Както разбрах, вие искате да превърнете средствата за масова информация във възпитателни източници така сякаш всеки човек има нужда от училище. Но наистина ли мислете, че хората ще се съгласят? Всъщност, те не обичат да учат, а предпочитат забавлението.

Отговор: Вие просто не осъзнавате, че докато поглъщате информацията, с която средствата за масова информация ви „забавляват”, вас ви възпитават, но в много лошо училище! Вие просто не го чувствате, но средствата за масова информация правят каквото си пожелаят с вас. Те ви променят, което означава, че вие сте в тяхното училище и то ви възпитава дори повече отколкото си мислите!

Мислите си, че няма никакво скрито намерение, никаква политика? Някой плаща за всичко и определя по какъв начин ще бъда представено. От сутрин до вечер хора седят и мислят в какъв дух трябва да бъде вестникът, каква тенденция да следи. И това се отнася до цялата масова информация. Няма нищо, което би се публикувало просто за да забавлява. Влезте в развлекателната индустрия и ще видите нейната политика и връзките и с вестниците.

Един малък човек не разбира какви огромни войни се водят за правото да го контролират. Вие напълно сте в училище всеки ден; те ви промиват мозъците и ви променят до основи.

Тази насока за промяна на човек трябва да остане, но за промяна към по-добро. Всички ние сме плод на средствата за масова информация и вижте нашето общество, до къде сме стигнали. Училището не е само когато аз седя на чина и гледам учителя. Всичко около нас е училище и всичко това се организира от някого, зад всичко стои някаква идеология.

Вестниците трябва да продължат да бъдат забавни и интересни за читателите, но това трябва да има добра цел. Това изисква големи умения. Лесно е да заснемеш и публикуваш сцени от убийство. Много по-трудно е да го представиш така, че човек да не иска това да се повтаря, което е против нашия егоизъм.

Още по-трудно е да извикаш в човек съжаление, че това се е случило, така че той да почувства съчувствие и по такъв начин средствата за масова информация да работят, за да свързват хората наистина. Модерните средствата за масова информация развиват егоизма на човек, желанието на всеки да чувства наслаждение. А ние, от наша страна, трябва да използваме всичките си канали, нашите взаимовръзки със света, да му въздействаме, изливайки мъдростта на кабала чрез тях.

И нека хората да не разбират или не слушат, но един ден изведнъж в тях ще започне да се проявява това и те самите ще започнат да мислят за него без никаква идея откъде са им дошли тези нови мисли.

С други думи, трябват ни две неща: световното его трябва да узрее възможно най-бързо, но нашето разпространение на кабала трябва да расте още по-бързо! И когато тези два компонента – огромният егоизъм на човек и нашето влияние, насочено към отдаване – се свържат във всеки човек, това ще доведе до правилния резултат.

От урок по статията „Предисловие към Паним Мериот”, 24.02.2011

[36422]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed