“Възнаграждение според усилията”

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Черта от характера ми е, че обичам да бъда сам. Имам съмнения дали си струва да посещавам конгреса, където ме очакват контакти и обединяване с други хора, нещо което не желая?

Отговор: Обещавам Ви, че можете да дойдете на конгреса и да бъдете отделен, просто като наблюдател. Но даже тези усилия са много полезни: да дойдеш и да почувстваш, че не си свързан с никой.

Нека във вас премине вътрешна борба: искам да се обединявам или не, заедно със всички ли съм или не, те влияят ли ми или не ми влияят, правилно ли направих, че дойдох или беше по-добре да си остана у дома? Всички тези съмнения и вътрешни изяснявания, които преживява човек, намирайки се телом на конгреса, но не с душата си и като вижда как другите могат да се съединят, а той стои настрана – това вече е духовен самоанализ.

Ако той не премине през тях, никога няма да разкрие своята природа – антиприродата на Твореца и няма да има какво да поправя.

Предмета на поправянето е същото онова отхвърляне, което ние разкриваме между нас – отдалечаване, празен вакуум. Тоест аз по никакъв начин не искам да се съединявам с останалите: да бъда свързан по някакъв начин с тях или да завися от тях – нищо не искам от тях и нека и те не искат нищо от мен.

В този празен вакуум, който ни се разкрива, ние после започваме да извършваме своите поправяния.

А без да се направят няколко такива опита за физическо участие е невъзможно да се напредва. Не трябва да търсим оправдание, че не сега, а следващия път. Друг шанс няма да има – тук се прави много проста сметка:”според усилията и възнаграждението”.

Затова нашата работа е да се издигнем над рационалните си сметки и да не се оправдаваме, че да не дойдем ни е попречил вродения характер, условията на работата или семейството. Опитай се да отстраниш всичко второстепенно и да погледнеш истината в очите – имаш шанс и не се ли лъжеш, че не можеш да го използваш.

От урока за вътрешната подготовка към конгреса “WE!”, 11.03.2011

[37785]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed