Линия, протегната към светлината

каббалист Михаэль ЛайтманАко желанието да получава действа без ограничение, то се нарича „кръг”.

Ако желанието да получава установява порядък на важност по отношение на отдаването – Творецът е отгоре, а то е долу – това се нарича „линия”.

Едно и също желание, работейки с екрана и отразената светлина – се нарича линия, а без екрана – се нарича кръг.

Кръгът е напълно поправено желание, в което няма ограничение, доколкото всичко е поправено или желание до началото на поправянето (без ограничение).

Затова нашият свят се нарича кръгъл – желанието да получава действа, както си иска.

Нашата работа – е да действаме в линия. Това означава, че в работата по отношение на целта аз не само използвам всички свои свойства, но и правилно ги подреждам.

Този вътрешен порядък се нарича линия, измерваща степента на подобие между желанието и светлината. Съгласно това подобие, желанието може да свети като светлина. А светлината – е явление вътре в желанието.

Ако няма фитил в олиото, то не ще се запали. Фитила – това е нещо, като степен на подобие на олиото или восъка – на огъня. Не може нещо да се запали без възпламеняващ материал.  

Трябва да има съсъд, който съдържа в себе си светлина. Какво е това светлина извън мен, аз не знам. Светлината – е кли, достигащо степен на подобие на свойствата с Твореца. Според мярата на това подобие то свети и това явление ние наричаме светлина.

Докато аз съм все още само материал – олио или восък и в мен няма светлина, а ако бъда фитил, то ще светя – ще почувствам явлението в себе си. За да се уподобя по свойства с Твореца, съм длъжен да построя линия и за това ми е дадена групата.

От урока по “Учение на Десетте Сфирот””, 22.10.2010

[25018]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed