Изборът да се родиш човек

каббалист Михаэль Лайтман„Възлюби ближния както себе си” – това изречение определя целия принцип на връзка между желанието и светлината, поправянето на общата душа.

За да може творението да постигне Твореца, Творецът е принуден в началото да разбие творението и да го доведе до състояние на ненавист, към противоположно на Себе си състояние.

Да се постигне противоположното състояние на Твореца, е възможно само, като се създаде творение подобно на Него, а след това да се измени това състояние в обратното, за да може от съвършената форма да получим несъвършена.

С това, на творението му се предоставя възможност, от несъвършеното състояние само да достигне подобие на Твореца, да изясни собствените си свойства и тези на Твореца, какво означава да бъде съвършено и как да постигне това съвършенство.

Творението се намира в търсене на решение, и така достига до състоянието на Твореца. В процеса то достига свобода на решението, избирайки подобието, като единственото съвършено състояние.

Невъзможно е да се разбере, как може да бъде свободно от своята природа, но под влиянието на светлината, противоположна на нашата природа, в желанието ни се създава неутрална област, която не съществува дори в Твореца!

И именно това, което се развива в нея, се нарича творение. Ние сами строим това творение, човека – „Адам”, което означава „подобен” на Твореца.

От урока по статията “Любов към Твореца и творението””, 28.09.2010

[22137]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed