Нобелови лауреати предричат за Европа и САЩ продължителна криза

Мнение: САЩ и Европа ги заплашва дългогодишно падение на икономиката и виновни за това са изключително политиците. Зоната на еврото изцяло може да рухне. Ако правителствата на съответните страни не приемат съответните мерки, ще им се наложи още много години да се борят със стагнацията.

Такава прогноза направили 17 лауреати на Нобелова награда по икономика, интервюирани от изданието”Die Welt”.

“В последните десетилетия Западът не живееше от приходите си и по такъв начин погълна част от бъдещето си,” според професора от Колумбийския университет Едмонд Фелпс, Нобелова награда 2006г. за изследване на дългосрочните ефекти на икономическата политика.

“Проблемите с дълга ще разрушат западната система. Бездействието на политиците може да доведе до дългогодишни икономически проблеми”, според проф. в амер. Инст. на прогресивните изследователи Ерик Маскин (Нобелова награда през 2007 г).

“Вероятността, западният свят да се окаже в продължителна дълбока фаза на стагнация, е много висока”, според политикономиста Джеймс Мирлис (Нобелова награда през 1996 г).

“Европа и САЩ могат да повторят съдбата на Япония, преживяваща ”изгубеното десетилетие”, според Майрон Шоулз (Нобелова награда през 1997 г).

“Зоната на еврото ще оцелее само в този случай, в който националните особености отстъпят място на централизирана бюджетна система”, според Маскин (Нобелова награда през 2003 г).

“Единното валутно пространство със 17 самостоятелни финансови министри е нежизненоспособно”, според Шоулз (Нобелова награда през 2001 г).

Всички икономисти призоваха европейските политици за скорошни решителни действия, защото проблемите на евро зоната само се множат, както потвърждават последните застрашителни данни.

Впрочем и ситуацията отвъд океана не е по-добра. По мнение на интервюираните експерти, политиците на САЩ не толкова решават икономическите проблеми, колкото си пречат един на друг, за да ги решат. Доларът, като водеща световна валута постепенно отстъпва от позициите си. Всички икономисти по света са уверени, че китайската йена ще увеличи значението си.

[52703]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed