Духовен съсъд и клипа.

Въпрос: Какво представлява истинския духовен съсъд (кли)?

Отговор: Истинското «кли» – това е желание, готово за поправяне.

Длъжен съм напълно да си изясня какво мога да поправя в него, за да го насоча към отдаване, а това, което не мога да поправя, съм длъжен да съкратя.

Да предположим, че ми е дадено желание, изяснил съм си, че 20% от него мога да поправя за да отдавам, а 80% съм длъжен да съкратя и да направя от него «соф», край на працуфа.

Това ще означава, че съм поправил цялото това желание. Винаги има и такива желания и други – но аз съм длъжен да разбирам какво да правя с тях.

Но в мен могат да се пробуждат и желания, които не са ми понятни. Идващата до мен светлина може да не е достатъчна, за да освети всички желания, във всички подробности.

Затова в мен остават непрояснени желания, които се наричат «Хаш» и «Мал», «Нога».

Сякаш се намирам в мъгла и не трябва да се докосвам до частите на тези желания. Трябва само да ги оживявам, като клипот, за да поддържам в тях някакъв живот.

Длъжен съм да направя такива компромиси от безсилие и неспособност да ги поправя.

Затова за разлика от изяснените желания, които се наричат «корен», «душа», «тяло» – тези желания се наричат «одеяния» и «дворци», т.е. сякаш не са истински мои желания.

След това, в самият край на поправянето, това желание ще се превърне в истинско мое желание.

То ще се присъедени към това, което се нарича «мозък», «кости», «жили», и ще стане мой единен духовен съсъд, ще се окаже, че цялата реалност се намира вътре в мен самия.

А не както сега, когато ми се струва, че съществувам аз и външен за мен свят.

Из урока по книгата “Бейт Шаар Каванот”, 25.04.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed