Най-справедливата награда

каббалист Михаэль ЛайтманОт писмо № 56 на Баал а-Сулам: Предупредили мъдреците: “Ако си чул, че някой е положил усилие и не е успял, не вярвай в никакъв случай“.

Грешката им е в това, че не разбират правилно какво е точно това усилие. А всъщност е написано, че „този, който Ме търси – ще Ме намери“. Но ще има още много такива хора в света, които ще попадат в капана на нечистите сили и ще полагат усилие без всякаква полза, подобно на наказание.

И няма да се приближат към състоянието „четиристотин години“ робство. И затова сърцето ми скърби повече от всичко. Но няма значение, трябва да се укрепи в молитва, че „Творецът няма вечно да се гневи“, тъй като трябва голям късмет за това.

А също така знай, че усилията и работата в сърцето на човек, които се разкриват по време на молитва, са най-вярното и подходящо средство от всичко съществуващо за постигането на целта.“

Това писмо на Баал а-Сулам засяга много важен момент, без който не можем да постигнем целта. Усилието от страна на човека е необходимо условие за постигане на духовния свят.

В нашия свят можем да откраднем, да измолим, да използваме някаква протекция, да дадем бакшиш и по такъв начин да постигнем това, което желаем. Но в духовното – нищо няма да помогне! Тъй като без собствени усилия, ти нямаш съсъд (желание), в което да получиш желаната награда.

Няма да можеш да я разкриеш. Ние и сега се намираме в светлината на Безкрайността, пребиваваща в абсолютен покой. Не ни достига само желание (духовен съсъд), за да я усетим. Затова усилието, с което трябва да „заплатим“, трябва да подготви нашето желание – това се нарича „заплащане“.

На Твореца не му е нужна нашата работа – тя е нужна само на нас. А в края на работата, съгласно закона за развитието, ти ще усетиш, че си достигнал съвършенното желание  и тогава ще разкриеш в него напълване. По-рано е невъзможно.

И ако понякога се случва  човек да получи светлината заедно със съсъда,  т.е. способността да я  почувства –  за всичко това той после ще трябва да заплати. Както е станало при изхода от Египет – по-рано от нужното време, или както е казано: „Обърнете се към Мене и Аз ще ви въздам“. Но и това се случва само за сметка на особени усилия.

Затова вярвай само в  единствената възможност: „Полагал си усилие и си намерил“. А всички останали твърдения: че духовното може да се постигне без да се прилагат усилия или да се прилагат усилия и да не намери – говорят за несъвършенство в работата, която не води до желание за разкриване на висшата светлина.

От урока по писмо на Баал а-Сулам, 18.05.2011

[43395]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed