Зоар не се разбира с разума

Въпрос: Понякога текстът на Зоар е написан толкова ясно, че ми се струва, сякаш се обръща пряко към мен и говори за мен…

Отговор: Не трябва да си много умен, за да забележиш, че ти не разбираш ясния текст точно така , както и неясния.

Какво значение има това?… Намираш се в такова състояние, че не разбираш нищо.

А ако случайно ти се струва, че можеш да свържеш тези думи и да им предадеш някакъв свой смисъл, то това е твой проблем – че си объркан. Но това няма никакво отношение към намеренията на авторите на Зоар.

Те пишат за такива свойства и действия, с които нямаш никаква връзка. Там не е написано нищо нито за човека в този свят, нито за действията, които той извършва тук.

Отхвърли разума си, колкото може по-бързо и колкото може по-далече. Това е най-доброто, което можеш да направиш за себе си.

Въпрос: Тук-там Зоар разказва неразбираемо за нещо и тогава на мен ми е по-лесно да се задълбоча в намерението…

Отговор: Ти не се задълбочаваш в намерението в зависимост от това дали е ясен или неясен текстът. Това изобщо не зависи от това доколко разбираш или не разбираш текста.

Да допуснем, че сега аз просто слушам текста, неразбирайки на иврит нито дума и няма никакъв превод.

Тогава мисля само за това, кога лекарството ще ми подейства и ще оздравея. Това е всичко.

Да кажем, че отивам на лекар и той казва, че съм длъжен да приемам лекарство. Той казва някакво дълго име на латински, отразяващо химичния му състав.

Нима съм длъжен да разбирам как точно действа лекарството, какъв е неговият състав или защо се нарича така. И тогава ще съм уверен, че то може да ми помогне и аз ще бъда здрав?

Напротив, трябва само да разбера от лекаря как точно да го приемам – и нищо друго освен това. Всичко останало ще ми навреди. Аз ще стана умник и ще започна да действам според своето разбиране.

Не на теб, а на лекаря е дадено правото да те лекува. Не си длъжен да лекуваш сам себе си. Казано е: болен ли си – иди на лекар (Нитан ле рофе решут лерапот).

Дали намерението зависи от нивото на разбиране на текста? – Не, между тях няма никаква връзка.

Откъс от урока по Книгата Зоар, 31.05.2010

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed