И отново за американските евреи

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос от английския блог: Имам въпрос по публикацията „Народът на Израел в съвременния свят“.

Какви са корените на вашето негативно отношение към американските евреи? Независимо, че болшинството евреи в САЩ са емигранти от Европа, чиито баби и дядовци са пострадали в Холокоста, Вие казвате, че даже не трябва да се наричат евреи.

От една страна, кабала не обвинява хората за техните желания, но се оказва, че американските евреи са виновни в това, че не живеят в Израел, или че те нямат никакво отношение към него. Но болшинството американски евреи никога не са били в Израел и нищо не знаят за него, защото те са се преселили в САЩ тогава, когато не е имало държавата Израел. Нима евреи са само тези, които живеят в Израел? Защо Вие в тази връзка не споменавате руските или френските евреи?

Какъв е дългът на американските евреи от духовна гледна точка? Какво трябва да направят, за да измените отношението си към тях? Ако всички те се преселят в Израел, тогава ще станат ли евреи във вашите очи? Моля, обяснете ни своята позиция, тъй като Вие не за първи път изразявате такова отношение към нас. В крайна сметка, моето мнение (ако то изобщо нещо значи) е следното: Вашите коментари са вредни, разочароват и са без каквито и да е обяснения.

Отговор: Кабала наистина не обвинява, а показва мисията на човека в този свят. И това, което е много важно, мисията на евреите за поправяне на света, мисия, която никой не е отменял. А това, че много от евреите не знаят за нея, това е задачата на хората от кабала да им дадат това знание.

Ето и фраза, която юристите много обичат: „Незнанието на закона не ни освобождава от отговорността за неговото нарушаване“ – истина, отнасяща се също така и към законите на природата. А мисията на еврейския народ в нашия свят – е закон на природата.

Корените на отношението към американските евреи са в това, че те, живеейки в една от най-егоистичните страни в света, активно помагат за консервацията, за капсуловането на този тип егоизъм – и то точно в наше време, когато упорството за поддържане на основите на егоистичните взаимоотношения между хората води целия свят към гибел.

Ето защо главният упрек именно към американските евреи е заради ключовата роля на САЩ в системата на егоистичните отношения, независимо от това, че болшинството евреи живеят не на земята Израел.

Както е известно, в система, намираща се в преходен стадий на развитие, което сега се случва с човешката цивилизация, рязко се намалява изборът на образ на действия и с точност се определят местата, където се прилага сила за преминаването на системата в следващо, устойчиво, по-добро състояние с най-малки загуби. Необходими са малки усилия в нужното направление.

Ето защо духовният дълг на американските евреи е да се запознаят с методиката на интегралното образование и възпитание, оперативно и правилно да разберат нейния смисъл. Вие трябва постоянно, чрез непосредствено общуване с нас, да уточнявате и съгласувате смисъла, съдържанието и целта на методиката и да я въвеждате във вашия живот и в живота на обществото, в което живеете.

Погледнете истината в очите. В последно време американските евреи стават все по-активни противници на Израел, желаейки по този начин да спечелят легитимност и одобрението на антисемитите. В това те стават по-активни и от не евреите. Желаят по всякакъв начин да скрият своя произход.

Аз съм израсъл във враждебна среда и знам как се случва това. Разбирам ги и когато по всякакъв начин оправдават своята неприязън към ционизма. Това, което имаха в себе си още преди 20-30 години, изчезна. Сега те не са наследници на преживелите Холокоста, това са хора, които искат да го изтрият от историята. На тяхно място аз щях да стана същия.

Не ги обвинявам, не ги призовавам в Израел, аз само желая те да разберат своето предназначение, предопределената им мисия и съдба, от която не можеш да избягаш. Те са длъжни да се обединят по законите на природата, в свойството отдаване, във взаимно поръчителство, за да дадат с това пример на останалите народи на Америка. Да не се претопят, както искаха на времето евреите в Германия, а обратно – да се обединят и да бъдат пример, светлина за народите на света при изхода от Кризата.

Този, който реши да се премести в Израел, трябва да знае: просто като премести тук своето тяло и лични вещи нищо няма да промени. Ако идвате да живеете в Израел – донесете със себе си желанието и изискването си към народа на тази държава да се промени, да се обедини и да осъществи думите на пророците. Изискайте от него да измени основата на своя живот – та нали израелците доста се вслушват в мнението на „Америка“ – научете ги на това.

[104055]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed