Моделирайки новия свят

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: На декемврийския Конгрес искаме да отпразнуваме раждането на новия свят. Над какво трябва да се съсредоточим?

Отговор: Всички трябва да се обединим заради тези ценности, които искаме да разграничим на Конгреса. Ден след ден трябва да прилагаме все по-големи старания, за да се почувстваме живеещи в нов свят. Трябва да играем в него, да си го представяме във взаимоотношенията помежду ни, във всичките ни помисли и действия.

Както пише Баал а-Сулам, трябва да създадем ”макет” на новото общество, който да стане основа на новия свят и да позволи на всички да се учат от примера ни. Така че за начало, давайте да проявим новия свят между нас. Tогава ще видим, как възникват нови възможности, за които не сме и мечтали – в сферата на съвместния живот, в промишлеността и търговията, във възпитанието и т.н.

Слабо се разбираме на тези етапи, затова ще им оставим светлина. Ако правиш това, на което си способен остава да се наслаждаваш. Нашата работа е да се стараем и възможностите ще се открият. С всички сили трябва да протягаме ръце към новия свят, към нови взаимоотношения, към ново общество. Тази работа трябва да заема всеки миг от живота ни, давайки тон и създавайки настройка за разпространението, за подготовката на Конгреса и във връзките между групите, за да може все по-силно и по-силно да усещаме себе си като една група…

Всеки ден трябва да се грижим за нарастващото единство и за намаляване на несъответствието между желанията и действителността. Ако по света все още ни се разкриват лоши явления, означава, че все още не сме достигнали поправянето помежду ни. И това е единствената причина.

Цялото човечество се развива на всичко готово, във време, в което имаме свобода на избора и сме способни да привличаме светлината, която после се разлива по целия свят и внася в него правилния порядък. Така че Конгресът приближава и всичко е много сериозно.

От урок по статия ”Любов към Твореца и творенията”, 30.10.2011

[59206]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed