Духовно тяло под формата на сфирот

каббалист Михаэль ЛайтманЕтапът, на който се намира човек, определя напълно всички негови мисли и чувства. Неспособни сме извън него за нещо да мислим, да разбираме, да чувстваме, да планираме нещо или да търсим нещо – всичко това се определя само от нашето състояние, от висотата, на която сме се издигнали.

Желанието за наслаждение действа в съответствие на степента на разкриващата се в него светлина. От максимална, в света на Безкрайността – до една от 125-те спускащи се оттам стъпала, по които светлината ставала все по-слаба и затова все по-малко въздействала на желанията. И според степента на това отслабване, желанието ставало все по-мътно и непоправено, отдалечено от светлината по своите свойства.

Колкото по-малко светлина осветява желанието, толкова по-силно то проявява своето собствено свойство – егоизма. Всичко зависи само от силата на светлината, влияеща на желанието.

Затова не трябва да се концентрираме върху физическото си тяло и неговите мисли, а да се грижим само за желанията, които трябва да претърпят поправяне с помощта на светлината. И понеже състоянието на желанието изцяло зависи от светлината, която му свети и го задържа на определена висота, то ние трябва да мислим само за светлината, която ни влияе. Как във всеки един момент да се опитваме да поставим себе си под действието на светлината в оптимална, в максимална форма.

Аз не знам как светлината ще ми влияе и откъде идва тя. Нужно е само да изпълня съветите на кабалистите и да извърша действия, които ще ми разкрият пътят към светлината и ще и позволят да ми въздейства – и тогава аз ще се променя. А ако не ги извърша – няма да се променя.

И главният съвет е да се съединим с обкръжението и с книгите, съгласно наставленията на учителя. С това ще разкрия себе си за въздействието на светлината, а останалото вече зависи от нея и ще дойде. Светлината ще въздейства на желанието, новото желание ще донесе нови мисли, разбиране и усещане, по новому ще ми разкрие светът. Това е което  усетщаме вътре в желанието си.

Желанията на човека – неговото сърце, напълно зависият от това, как му влияе светлината. Връзката на човек със сфирот се определя според степента в която светлината идва при него и поправя желанието му. Това пък определя неговата височина в духовната стълба. Сфирот – това са свойства на светлината, в които човек се облича, преминавайки през световете, за да въздейства на общото желание на човека.

Светлината преминава през тези филтри, които имат определени качества и под въздействие на нейното светене желанието започва да се изменя. Вместо обикновеното желание за наслаждение без всякаква същност и посока, се получава желание с конкретен вид, принадлежащо към една определена височина и подобно на светлината.

Тези желания вече също могат да се нарекат с имената на сфирот, тъй като те „светят“ – желаейки точно да повторят действията на светлината. Тоест сфирот се обличат вътре в желанията и човек започва да придобива формата на сфирот – формата на духовно тяло. Става подобен на светлината.

От урока по статия от книгата „Шамати“, 14.11.2011

[60674]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed