Икономиката по формулата на равновесието

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Виждаме, че човечеството се опитва да поправи и усъвършенства икономическите системи. Има ли смисъл нещо да се променя, за да се убедиш, че то не работи и че преди всичко, на нас ни трябват вътрешни промени?

Отговор: Вече ни се разкрива, че нашата икономическа система е развалена. Но ние все още се стараем да я поправим със старите инструменти – и с това само още повече я разваляме. Постепенно ще ни стане ясно, че сме безсилни и старото мислене вече не работи. Проблемът е в това, че още не ни е ясно, откъде да получим нов разум.

Засега кабалистите не знаят, как да подходят към човечеството и да му предадат това ново мислене, за да работим заедно над създаването на новите системи. Защото икономиката е основата на нашия материален живот: на нея се опират промишлеността и търговията, цялата издръжка. В материалната сфера няма нищо по-важно от икономиката, защото това е програмата за връзка между нас, която до днес работеше егоистически, на основата на оптимално получената изгода от всичко.

Такава е простата формула на икономиката, която трябва да се реализира навсякъде. Ясно е, че хората още гледат да откраднат по нещичко, ако е възможно – но това не е съгласно формулата. В идеалната форма, икономиката показва как да се организират отношенията в обществото, за да получат всички оптимална изгода – максимално. Това е мечтата на икономистите.

А на нас сега ни трябва съвършено друга формула. Всички разбираме, какво означава ”необходимия таван за достойно съществуване” и се грижим да го осигурим за всички. Ние възпитаваме народа така, че всеки да се стреми да достигне такова ниво: едни се изкачват отдолу към него, (онези, които се намират под това ниво), а другите се спускат отгоре.

Това необходимо ниво – не е минималната черта на бедността, а много по-нагоре, което предполага и по-добър живот, Едни се изкачват към това ниво, други слизат, но по собствено желание, което се постига с възпитание. А всички останали остатъци (излишното) ние разпределяме за общите нужди на държавата – това може да бъде и за отбраната и за всичко останало. Но ако става дума за светът, който отива изцяло към поправяне и не е необходимо да се харчи за отбрана, то ние можем много силно да съкратим промишлеността. Съгласно подобието ни на природата, трябва да постигнем такова състояние, когато ще съществуваме като органите в човешкото тяло, където всеки получава толкова, колкото е необходимо, за да се живее отдавайки на другите. Затова ще преминем към такъв живот, когато промишлеността и търговията ще се съкращават все повече и повече, до такова ниво, когато всички ще се озоват на установеното от нас ниво – и повече няма да расте.

По такъв начин ще помогнем на природата да се възстанови, и няма да изсмукваме от нея намаляващите ресурси, а ще оставим и нещичко за нашите деца и внуци. Ще използваме природните ресурси така, че винаги да сме в равновесие и хармония с природата.

Това е наше задължение, ако не го направим, то природата ще ни принуди с доста жестоки методи: изведнъж ще започнем да изпитваме недостиг на вода, на нефт и други ресурси. За няколко десетилетия ще стигнем до нулата. И тогава всичко, което сме построили, ще е негодно – ще спре промишлеността, тъй като няма да има с какво да се произвежда. Няма да има осветление, нито дърва за огрев, нито хладилници – нищо. Защото ти си изразходвал всичките ресурси само за себе си – за ненужни неща, над необходимото. Никой освен теб не е виновен, че за децата ти няма да има с какво да живеят.

А засега все още се опитваме да извлечем от земята колкото се може повече. Вече сондираме и насред океана, за да добиваме нефт. Ще опустошим всичко и ще стигнем до северния и южния полюси. Но все пак тези ресурси все някога ще се изчерпят, и тогава най-накрая ще разберем …

Но се надявам, че все пак ще можем да разработим нови формули за икономиката, които не си поставят за цел мигновена егоистическа изгода – а постигане на равновесие. Трябва да се изясни, каква трябва да е новата икономика вътре в държавата, която съществува между другите държави, докато все още не са поправени. А след това тази формула се разпространява в целия свят.

И на мен ми се струва, че тази формула ще бъде много по-лесно да се въплъти, в сравнение с това, което наблюдаваме днес. Всъщност трябва всичко да се упрости – да постигнем равновесие и да възстановим нормалния кръговрат.

От урока от вестник „Народ”06.09.2011

[53818]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed