Потресаващото влияние на средата

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Разбирам, че не трябва да потискам егоизма си. Той е като гориво, чрез което ще се променям, ще се трансформирам. Но не ми е ясно що за действие е това, което ще направи мен, егоиста, част от интегралното общество.

Отговор: Само влиянието на средата – нищо друго. Такава сила във вас няма. Единственото положително, което имате е, че се поддавате на влиянието на средата. И затова – само средата може да ви управлява. Това е всичко!

Когато обкръжаваща среда ви даде модела, ценността, важността на едни или други свойства, поведения и прочее, то вие сте длъжни да ги следвате. Не можете да се откажете от тях. В противен случай славата, властта, ревността, срамът – тези огромни сили, които ни движат, все едно, ще ви принудят да се вслушате в мнението на обкръжението.

Въпрос: Да допуснем, че сме в курс по изучаване еволюцията на егоизма. Достатъчно ли е това, за да започнем да се държим интегрално?

Отговор: Не! Това е просто знание. А в последствие трябва да се обедините всички в група и да направите от нея общество, което ще въздейства правилно на всеки един от членовете й.

Например, когато поставяме децата в определена обстановка, под ръководството на специалисти и възпитатели, които се отнасят правилно към тях, когато към по-малките деца, присъединим по-големи, които често стават техни инструктури, то се получават просто потресаващи резултати. Защото малките с удоволствие слушат и искат да станат като по-големите. Сред децата това е естествено. Те не вземат пример от нас, а от тези, които са с 2-3 години по-големи от тях.

Затова трябва да се възползваме от единствената възможност, която съществува – това е средата и нищо друго.

Въпрос: Влизам в среда, в която хората се отнасят един към друг с топлина, с внимание. Аз също много искам да стана част от тази система. Моето желание достатъчно ли е, за да мога в крайна сметка да се влея в тази система или не?

Отговор: Вашето желание съвсем не е задължително. Ако е задължително – това е много лошо, това означава, че тази методика не работи.

Ако вземем който и да е човек и го поставим в правилната среда – няма никакво съмнение, че той ще се промени.

Има много такива примери, още повече в психологията. Доведете който и да е човек на нудистки плаж. Нека само опита да не се съблече… Срамът ще го застави да се съблече!

Затова средата е единственното средство за поправяне!

От 7-а беседа за интегралното възпитание, 14.12.2011

[68328]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed