Кабала за света

каббалист Михаэль ЛайтманДнес пред нас се издига напълно нова парадигма, нов мироглед и нов подход, който никога не е съществувал преди. В миналото ние променяхме света, но сега светът е неизменим и ние трябва да променим себе си.

Тези вътрешни промени в човека могат да дойдат само чрез неговия избор, чрез неговото желание, чрез съзнателно решение, което той прави с всяка крачка. И кабала, в основата си, е методът, планът за действие по този път.

По определение науката кабала е разкриването на Твореца пред творението. Променяйки се, човек достига подобие с природата. А да бъдеш подобен на природата означава да бъдеш подобен на Твореца. Човек (адам) е някой, който е подобен (доме) на висшия. Ние трябва да разкриваме това непрестанно в процеса, който носи света напред.

Имайки кабалистичния метод и бидейки негови представители в нашия свят, ние трябва да помогнем на цялото човечество, като разкрием метода по всякакъв начин. Очевидно това трябва да се направи с разбирането, че хората се противопоставят на промените, не ги искат. Това е вярно, но въпреки всичко, така трябва да бъде. А от наша страна, ние трябва да подобрим представянето, за да дадем метода на хората в удобна и приятна форма.

Иначе светът, разбира се, ще страда повече и повече от ден на ден, потъвайки в объркване, безпомощност и озадаченост. Хората може да станат толкова объркани и неориентирани под града от удари, може да излязат извън контрол.

И тогава ще бъдете готови да направите всичко само за да спрете хаоса. Дори войната ще изглежда като спасение, защото тя сякаш ще сложи всичко на мястото му. Точно както човек може да побеснее, така и човечеството може, а в наши дни ние разбираме, че това означава световна война.

Зависи от нас доколко бързо ние ще усвоим науката кабала и ще я поставим на пътя чрез ясно, правилно представяне за целия свят. Всички ние трябва да станем просветителна, възпитателна организация, която помага и обяснява на хората как да се променят, за да създадат правилната взаимовръзка и по този начин да постигнат подобие с природата или с Твореца, което е едно и също нещо.

Ако не постигнем баланс и хармония с природата, тогава освен обществени провали, ние ще усетим и нейните унищожителни удари, които ще ни довършат. В крайна сметка, дори в човешкото общество днес ние не сме способни на нищо, докато не променим себе си. Егоизмът предизвиква огромен брой обществени проблеми, но ние не можем да спрем.

Консуматорското общество изчерпва земята, 200 години на индустриална ера са изтощили всички нейни източници и скоро те напълно ще пресъхнат. Питейната вода, петролът и всички други ресурси са на изчерпване. Накрая ние дори няма да можем да водим нормален живот, да не говорим за повече. И все пак ние не можем да се сдържаме, не можем да ограничим продукцията и замърсяването.

И ние няма да можем да направим това, докато не променим природата на човека. Никакви земни решения няма да ни помогнат. Ние все още залагаме нашите надежди на старите методи, но природата вече не приема „плащане с кредит” от нас. Тя ще приеме само едно нещо от нас: хармония с нея, хомеостаза с тази глобална система.

Необходимостта да променим човека тласка нас, кабалистите, да излезем от досегашните граници и да започнем да извършваме действия в мащаба на целия свят. И ние нямаме друг избор. Както Баал а-Сулам пише в статията „Науката кабала и нейната същност”: Като цяло, кабала е разкриването на Твореца. Къде? В човек. Според какво? Според неговото подобие на формата. Човек придобива подобие с Твореца, всеобхватната, глобална природа, като става едно цяло с нея.

От урока по статията „Науката кабала и нейната същност”, 22.07.2011

[48926]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed