Да правиш добро от злото

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Десетте египетски наказания- това наказание срещу египтяните ли е или срещу Израел?

Отговор: Разбира се че е срещу моите „египтяни”- моя егоизъм.За да поискам да изляза от Египет съм длъжен да почувствам, че ми е лошо в Египет, т.е. в моето сегашно желание.

Докато десет удара не поразят десетте основни желания, аз не усещам готовност за излизане. Все още ми се струва, че тук в мен има нещо хубаво.

Човек е така устроен,че не може да се откъсне от егоизма си. Баал а-Сулам пише, че сме длъжни да оставаме на всяко стъпало дотогава, докато не разкрием цялото негово зло. И тогава разкриващото се зло ни изтласква на по-високото стъпало. Така протича човешкото развитие-така се случва и в духовното. Докато не разкрия цялото зло, не мога да изляза от него.Откъде да взема сили за това? Едва когато злото се прояви в цялата си мощ, то самото ще стане силата, развиваща ме към доброто.

Ние говорим за общата природа на нещата, част от която се явява и духовния свят. За да излезем в него ние разкриваме в своята реалност още една сила – силата на отдаването, Твореца. Тя е скрита от желанието, в което се намираме, – и в това желание я разкриваме. И я разкриваме все повече и повече, докато не се изясни, че освен нея няма нищо. Оказва се, че силата на получаването въобще не съществува, като изключим само една точка.

От урока на тема “Подготовка към изхода от Египет”, 10.04.2011

[40274]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed