Бедите на Фараона

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Когато човек се опита да излезе от Египет, т.е. от себелюбието, той получава удари, които може да преодолее само обръщайки се към Твореца за помощ. Но освен това, съществува и материалният, земният егоизъм, който получава удари, семейни, здравни, икономически и т.н., на своето стъпало. Как да се отнасяме към тези проблеми?

Отговор: Каквито и проблеми да се появяват в моя живот, преди всичко аз трябва да ги видя като проблеми, идващи от Твореца. Дори ако нещо ме боли, аз пак трябва да се издигна над този проблем чрез вяра над знанието. Въпреки всичко, аз трябва да направя разчет над проблемите, а не под тяхната тежест. Аз трябва да остана свързан с „подателя”, с Твореца.

Що се касае до действията, в този свят аз трябва да разреша всички проблеми по общо приетите методи. Банката, работата, семейството, здравето – аз трябва да се погрижа за всичко така както всеки човек в този свят.

Така ти изграждаш двустранно отношение към проблемите:

  • Най-напред, те идват от Твореца и ти си имаш работа само с Него. Ти искаш да имаш тези проблеми, защото те ти дават възможност да се издигнеш над знанието и да останеш свързан с Твореца. Тогава ти правилно ще се отнасяш към проблемите и дори ще започнеш да ги обичаш и уважаваш. В крайна сметка, без значение до колко те безпокоят, до колко сол слагат в раната и до колко ти влияят на нервите, имено това ти помага да се издигнеш над тях.
  • Второ, ти разрешаваш идващите проблеми както е прието в материалния свят.

В твоето отношение трябва да присъстват тези две граници. Ти преписваш проблемите на Твореца и в същото време искаш да работиш с тях. Ние не оставяме Фараона извън нашия живот, а се наслаждаваме на неговите проблеми. В крайна сметка, само чрез тях ние можем да го отблъснем, да се отделим от него и да се изкачим все по-високо и по-високо.

Фараонът е най-скъпоценната плът, моята сърцевина, моята най-чувствителна точка, моето дете, най-важната и тънка струна вътре в мен.

Въпрос: Но Фараонът се противопоставя на обединението на приятелите. Какво общо имат материалните проблеми с това?

Отговор: Те също те отвличат от вътрешната работа. Не е случайно, че толкова много кабалисти са имали материални проблеми. Творецът преднамерено е предизвиквал върху тях болести и позор в очите на хората. Това е било с цел да им даде място за преодоляване.

В крайна сметка, всичко това е в резултат на утежняване на сърцето на Фараона. Желанието постепенно се разкрива вътре в теб и съобразно с него ти изпитваш различни проблеми и в другите, и в себе си.

Въпрос: Трябва ли да искам помощ в такива случаи? В крайна сметка, Творецът ни помага само в едно отношение – обединение.

Отговор: Правилно, а проблемите те възпрепятстват да направиш това. Когато си болен, ти е трудно да се концентрираш върху любов към другарите. По скоро ще забравиш всичко за тях. И това означава, че трябва да потърсиш помощ. Няма никой освен Него. Всичко идва от Твореца, но се случва по различни канали.

Ти трябва да постигнеш целта, но твоето тяло, твоето „малко магаре” е болно и не може да те носи. Тогава какво трябва да направиш? Да го оставиш да умре? Но ти се нуждаеш от него по пътя.

Защо възприемаш този свят отделно от висшата работа? Дори малките проблеми могат да бъдат от помощ, ако работиш с тях правилно. Без значение какво се случва с нас, важно е да запомним, че всичко идва от един единствен Източник, докато действително не почувстваме себе си в духовно изгнание.

От урок по статия на Рабаш, 13.04.2011

[40571]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed