Жертви на егоизма

каббалист Михаэль ЛайтманПри спускане в нашия свят, духовните корени се обръщат в своята противоположност в него и егоизмът на нашия свят изпълнява висшата заповед на любовта съгласно своето разбиране – тоест отива да убива. Но решавай какво искаш да правиш: да останеш в тези материални клони или да се издигнеш към духовния корен?

Ако искаш да израстнеш, работи в групата и участвай в нейната игра на братска любов между всички. Тогава ще разкриеш, че не си способен на такава любов и всичко това е лъжа и ще поискаш поправяне. И отгоре ще дойде сила, която ще ти даде връзка с останалите и любов.

Тази връзка не съществува в плоскостта на нашия свят – а само на по-високото стъпало. Гледайте душите, а не телата!

Все едно пред мен има екран на компютър, на който мога да виждам или материални действия или духовни. Ако гледам с духовните очи виждам любов, а с материалните очи – убийство.

Но ако някой ме напада и иска да ме убие, това не значи, че той го прави с любов – той действа, подтикван от егоизма. И затова е казано, че дошлият да те убие, трябва да бъде изпреварен и убит преди това.

По този начин ти го поправяш, защото той е дошъл да те убие – значи неговият егоизъм е по-голям от твоя. Затова, убивайки го, ти правиш поправяне, работейки с по-малък егоизъм от този, който те е нападнал.

Тук всичко е много логично и не е построено на сляпа вяра. Защото аз не съм искал да го убивам, той пръв ме е нападнал, за да ме убие. И когато това е ясно с цялата си очевидност, тогава поправянето се състои в това да убиеш по-голямия егоизъм за сметка на по-малкия. Това е твое задължение, висша заповед: „Убий дошлия да те убие”.

Не съществува нищо друго, освен поправянията. Или те протичат на неживо, растително и животинско ниво неосъзнато и неразбираемо за нас, или това е истинското поправяне при работата с групата на човешкото стъпало.

За всички убийства в нашия свят е виновен егоизма ни, изисквайки такива жертви за своето поправяне. Но моля ви, ние можем да прехвърлим това поправяне на духовното ниво, ако поискаме! Можем да повдигнем всички тези действия на висшето ниво и тогава няма да видим и да почувстваме никакво зло в света.

Но това е само при условие, че ние повдигаме цялото си егоистично желание, извършвщо всички тези злодеяния, на по-високо стъпало – и там всички негови действия ще бъдат прекрасни, противоположни на тези, които виждаме сега. Хората изведнъж ще започнат да се обединяват, да се прегръщат, чувствайки се близки.

От урока от статията “Същността на науката кабала”, 09.02.2011

[34911]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed