Когато изведнъж се разкрива силата на светлината…

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Кабала казва, че целият свят се намира вътре в мен. А каква е тази външна сила на Твореца, идваща към мен?

Отговор: На мен не ми е известно, каква е тази външна сила. Аз само знам, че в мен изведнъж идва нещо и ми се разкрива някакво ново свойство.

С какво се отличава това от мислите и желанията, които са възниквали в мен до тогава? Те също са ми се стрували нови?

Но на мен ми е напълно ясно, че това свойство, раждащо се сега в мен, което се нарича сила на отдаването е нещо съвършено ново и различно от цялата моя природа. То е абсолютно противоположно, обратно на нея, и се разкрива в такава особена форма, че това поразително се отличава от целият ми предишен опит.

За да се свържа с него, на мен ми се налага да се издигна над своето его, полагайки огромни усилия. Аз трябва да се отделя от своя егоизъм, да се откъсна от него и през цялото време да воювам сам със себе си, за да не изпадна в егоистични разчети.

И когато, по такъв начин, аз се отделям от егоистичните разчети, само при това условие, започвам да разкривам, каква е тази сила, която сега ме тегли към себе си, действа вътре в мен и ме кани да се присъединя към нея, не оставайки в своя егоизъм  – е силата на отдаването.

Тази сила, разкриваща се в мен, много силно се отличава от всички мои предишни сили, мисли, стремежи, от цялата моя природа. Аз чувствам това, защото тя ме задължава да се отделя от всичко, което е било преди!

От урока по статията “Свобода на волята”, 21.01.2011

[33342]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed