Двойното дъно на интернет

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Вие казвате, че злото се проявява в отношенията между приятелите. Но ако човек се учи сам, през интернет, без възможност за никаква съвместна работа с други, как той ще разкрие злото?

Отговор: Аз гледам как хората влизат във Facebook, в различни други социални мрежи – и направо живеят там. В тези мрежи кипят страсти, гори любов, хората даже се женят, ако са разкрили, че действително са един за друг.

И въпреки всичките лъжи и всякакви мръсотии, обитаващи тези мрежи, трябва да ги уважаваме. Веднъж с Рабаш преминахме покрай един стадион и той каза: “Това място трябва да се уважава, то носи радост на хората!“.

Същото е интернет. С целия боклук в него, той обединява хората. Провокира ги, принуждава ги да изхвърлят вън от себе си всичкото зло, скрито дълбоко вътре в тях – завистта, ненавистта, сладострастието, жаждата за слава, лъжите. Какво ли няма там… Но точно за сметка на тях, ние реализираме множество решимот (информационни гени).

Цялото човечество е там и всички безспирно лъжат, желаят да се надхитрят един друг, спорят и се препират. Вие знаете ли каква работа с егоизма е това?! На кое друго поле ти би могъл така добре да ги свържеш един с друг?… На кое място?…

А така, с помощта на виртуалната връзка, хората реализират (и отработват) своите решимот и чрез осъзнаване на своята егоистична природа те напредват.

Защо и ние, желаещите да разкрием Твореца/свойството отдаване, да не можем правилно да реализираме собствените си духовни решимот също чрез виртуалната връзка? Аз съм сигурен, че целият интернет се е развил само заради това. Дойде време за ускоряването в края на пътя – и ето, че както и във всичко, хората заради своите потребности са изобретили тази връзка.

Затова ние трябва да организираме помежду си такава социална мрежа, че всеки от нашите приятели, независимо дали той е член на физическата група или не, да почувства всички близки до себе си и да бъде постоянно свързан с нас в общата идея, с целта, в съвместните усилия, работата, ученето и общуването.

От урока по статията “Характерът на науката кабала”, 20.01.2011

[33406]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed