Акушери на човечеството

каббалист Михаэль ЛайтманКонгрес в Маями. Урок №1

Групата е извънредно важна за нас, защото е способна да стане за всеки “духовен акушер” – сила, която ни тегли и изкарва навън, от усещанията само на този свят с добавено усещане за външната реалност. Ако не е групата, то в “утробата” на нашия свят бихме получавали само страдания и натиск от нещастия дотогава, докато все пак не организираме въздействието на тази сила за себе си, раждайки се на светлина.

И поради това, дори ако нашият свят се изпълни със страдания, това само по себе си на никого не би помогнало да се роди в духовния свят, тоест да прибави “извънтелесно” възприятие. Не е достатъчна само една сила на страдания – ще ни потрябва също и втора сила.

Днес преживяваме общо духовно раждане на цялото човечество и нашата група – международната група Бней Барух е задължена да се подготви за ролята на “акушер” за целия свят. За това сега вече ни подготвят, развивайки ни по-бързо от останалото човечество. Малко ни подбутват отзад, но основно ни дърпат отпред.

За разлика от всички други, не само изпитваме бедите в този живот, а може би ще минем и без тях, но главно чувстваме тази сила, която ни тегли напред. Това е и “акушерът”, който иска да ни помогне да се родим по-бързо, за да излезем навън и на свой ред да станем “група-акушерка” за цялото човечество, помагаща му при излизане от майчината утроба. Такова е днешното положение на нещата.

Съответно, трябва да се разбере, че сме получили пробуждането само поради една причина – за в бъдеще трябва ние да помогнем на целия свят. Само заради това всеки от нас е удостоен със сила, теглеща го от нашия свят във висшия. И затова всички действия на всеки от нас трябва да се съпоставят със самия него, с неговата група, с всички наши групи заедно и с цялото човечество.

Днес човечеството навлиза в период на големи страдания и силен натиск, но няма сила, която да го изтегли навън, а има само сила, бутаща го отвътре. Вследствие на това то страда неразбиращо. Виждаме, че хората си задават насъщния въпрос: “Как ще бъде по-нататък?” – и не намират отговора. Това се отнася до конференцията на Г8 и Г20, до съвещанията на лидерите на света, до учените, философите, политолозите – всички те провеждат търсене, но поради липсата на теглеща сила, не знаят какво да правят. Всеки има своя философия, свой светоглед, но решение нямат.

За нас това е знак, че трябва да забързаме своето развитие и колкото се може по-бързо да се родим, за да им помогнем. Баал а-Сулам пише за това в статиите: “Поръчителство”, “Мир в света” и на други места. Защото, в крайна сметка, само за това ние сме предназначени. И затова, всеки от нас трябва да чувства отговорност, трябва да разбира, че съществува за висока цел и да мисли не за личната полза, а за това, да стане партньор на светлината на Безкрайността. Само чрез нас тя може да въздейства на цялото човечество и да изведе хората от утробата на този мрачен свят, така че раждането да премине без усложнения. Защото и в нашия свят раждането е много опасно нещо.

Да се надяваме, че навреме ще окажем помощ на човечеството. Защото без това, пише Баал а-Сулам, са възможни ядрени световни войни, най-тежки природни бедствия и други катастрофи. Причината е в това, че външната сила – “акушерка”, тоест нашата група не е готова да стане проводник на процеса на раждане за това време, когато вътрешният натиск, “родовите болки” се увеличават.

И затова трябва да проявим във висша степен отговорен и сериозен подход, осъзнавайки какво стои пред нас. От една страна, висшата светлина изисква от нас участие по отношение на човечеството и към всеки другар. Не можем да се родим, изчаквайки се един-друг – тук са необходими съвместни усилия, единствено по този начин ще се случи с всички. А от друга страна, човечеството се вълнува и чака нашата помощ.

От първия урок на конгреса в Маями, 23.05.2012

[81344]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed