Кабалистите за същността на науката Кабала, част 19

Скъпи приятели! Моля ви да задавате въпроси по темата на тези цитати на великите кабалисти. Обещавам да отговарям на тях.

Забележките в скобите са мои.

Науката кабала и философията

Философите обичат да се гордеят с това, че разбират същността на Твореца, изхождайки от отрицанието (не потвърждават кой е Той, а кой не е Той), докато кабалистите в този случай закриват с ръка устата си и не дават дори просто наименование, тъй като всичко, което не постигаме не можем да назовем с име и дума.

Защото думата насочва към някакво постижение (изхождайки от усещането за обекта, който може да бъде постигнат и от нашите чувства).

Но за светлината на Твореца (т.е. за Неговото проявяване спрямо нас) в действителност се говори и анализира (практически, реално) много (в зависимост от съответствието на изследователя със свойствата на светлината).

Тоест, става дума за всички прояви на светлината, в които (самите изследователи) са се удостоили с действително (практически, чувствено) постижение (в себе си), не по-малко от постигането (на обектите и свойствата) в (нашия) материален свят,( т.е. в онази действителност, която ние изначално усещаме в свойствата, които имаме по рождение)

Баал Сулам. „Кабала и философия”.

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed