Кабалистите за същността на науката Кабала, част 20

Скъпи приятели! Моля ви да задавате въпроси по темата на тези цитати на великите кабалисти. Обещавам да отговарям на тях.

Забележките в скобите са мои.

Науката Кабала и системата „Мусар”

Много хора погрешно отъждествяват нашата свята Тора със системата „Мусар”. Това произлиза от факта, че те своевременно не са опитали вкуса на истинската религия. И аз ги призовавам: „Вкусете и ще видите, че Творецът е благ”..

Но да си кажем истината – и етиката и религията са насочени към едно – да въодушевят човека да се измъкне от калта на ограничената любов към себе си и да се издигне на вдъхновения връх на любовта към ближния. И едновременно с това, те са толкова далеч една от друга, както е далечен замисълът на Твореца от мислите на творенията.

Така религията произлиза от замисъла на Твореца, а системата „Мусар” се явява плод на мислите от плът и кръв и на жизнения опит. И разликата между тях е очевидна както в използваните средства, така и в крайната цел.

Баал Сулам. „Същност на религията и нейната цел”.

Защото осъзнаването на доброто и злото, развиващи се в нас при използването на системата на етиката изработва, както е известно, релативно отношение към успеха на обществото.

Докато използването на религията при осъзнаването от нас на доброто и злото води до релативно отношение само към Твореца, тоест от различие с Твореца към отъждествяване с Неговите свойства, което се нарича „сливане”.

Баал Сулам. „Същност на религията и нейната цел”.

 

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed