Да постигнем хармония с природата

laitman_2009-05-xx_ny_4848Въпрос: Според моето разбиране, изразът „хармония с природата“ е в противоречие с постиженията на прогреса като например Интернет, пералната машина и домашните електроуреди. Възможно ли е такива предмети и неща да бъдат свързани с природата?

Отговор: Разбира се! Ползвайте всички блага, не е в това работата. Защото, независимо от тях, хората, които живеят в развитите страни, където нямат нужда от нищо, е по-вероятно да страдат от депресия. Така че, работата не е в електроуредите и не е в комфорта, с който се заобикаляме, а в липсата на вътрешен комфорт.

Днес човечеството може да се изхрани изобилно. Изхвърляме много храна и не можем да я разпределим, защото нямаме правилната връзка помежду ни. Тук е проблемът! Някъде там има гладни хора, но нас не ни интересува за тях! Очевидно хуманитарната помощ се предоставя само за показност, но всъщност всичко се изхвърля и разпилява.

Въпрос: С други думи, единството с природата не е отказ от комфорта?

Отговор: Не! Единение с природата не означава да се върнем назад към гората, към джунглата. Седем милиарда човека не могат да се върнат към джунглата. Ставаме по-близки с природата като я разбираме! Става въпрос не за природата, която виждаме наоколо, а за вътрешните сили и формули, по които тя работи. Ние трябва да ги постигнем вътрешно, в нашите усещания, да разберем какво се случва и какви сили ни заобикалят.

Тези сили са скрити от нас. Ние не разбираме какво ни управлява. За какво ще мисля след минута? Какво ще се случи утре? Защо вчера се случи точно това? Не виждам на какво указвам влияние и какво ми влияе, защото ми липсва контакт със схемата, в която съществувам.

Ние се намираме в система, която управлява нашия свят, но не я усещаме. Как да вляза в контакт с нея, до взаимно разбиране, така че да ѝ влияя и тя да ми влияе?

Тази система се нарича „Висш свят“, защото тя управлява нашия свят: цялото човечество, всички части на неживата, растителна и животинска природа. Как можем да я разкрием? Как можем да ѝ въздействаме правилно, така че в замяна тя да ни влияе правилно? Това е същността на мъдростта на Кабала, даваща ни отговори на всички екзистенциални въпроси.

Докато човек не ги разкрие за себе си, той ще броди наоколо в тъмнина като слепец, ще се удря в остри ръбове и ще страда, особено в нашето време, когато светът става все по-взаимосвързан. Така че, ако някой някъде действа неправилно, това се отразява на всички.

През вековете, природата ни е движела напред, докато не сме се затворили. Сега започваме да усещаме колко тази взаимовръзка ни задължава и не можем да я разрушим.

Днес нямаме друг изход. Трябва да намерим това състояние, в което може да се развием хармонично, комфортно и сигурно. И това е, за което говори мъдростта на Кабала. Затова тя е била скрита до нашето време и само сега се разкрива.

От беседа на тема „Нова година“, 25. 12. 2014

[150798]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed