Животът ни – бягство от реалността

каббалист Михаэль ЛайтманКогато говорим за човешките дейности в нашия свят, това, което хората правят през целия си живот, не можем да намерим по-подходящ термин за това от Ескейпизъм – отвличане на вниманието, бягство от реалността.

Уикипедия: Ескейпизъм – индивидуалистично-примирително желание на човек да избяга от суровата действителност в света на илюзиите. Стремеж да избяга от реалността. Може да се появи като отговор на постоянен и силен стрес. Често възниква в кризисни ситуации. Всяка активна работа (кариера, изкуство, спорт, мода, ролеви  игри, секс и т.н.) може да бъде начин за ескейпизъм, ако човек го използва като компенсация на нерешени лични проблеми.

Начин на ескейпизъм може да стане и пасивна дейност (гледане на филми, четене на книги, алкохол и наркотици, медитация и т.н.). Ескейпизмът може да се прояви и като физическо бягство от света (в затънтено село, в отдалечени райони), така и без това, когато при липсата на изолация от обществото, човек престава да проявява интерес към известни му и приети в обществото ценности, предпочитайки света на мечтите си.

В съвременния свят новите технологии и масовата култура дават безброй начини за бягство от реалността: компютърни игри, Интернет, виртуална реалност, кино, телевизия. Особен интерес за психолозите и социолозите е явлението онлайн ролевите игри, в които играчът е изцяло потопен в един фантастичен свят.

Заключение: В допълнение към задължителната за земното съществуване дейност и работа на Твореца, всички наши други дейности са ескейпизъм! Тъй като в края на краищата, не дават никакъв резултат, освен запълване с нещо на отминалото време.

[96125]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed