“Какво е добро и какво е зло?”

каббалист Михаэль ЛайтманСилата на светлината, връщаща към източника, дава на човек възможност да се наслади на отдаването. И тогава човек най-накрая разбира какво означава да се върне към източника на светлина, към доброто.

Всичко, от което се е наслаждавал в егоистичното си желание, сега му носи страдание. А всичко, от което е страдал в своя егоизъм и от което се е отдалечавал, сега му носи наслаждение. Всичко се е преобърнало наопаки. Както се казва: „Видях обърнат свят“.

Всичко се е обърнало наопаки, защото няма нищо освен тези две действия – или получаване, или отдаване. Няма нищо освен тези две усещания. Едното или другото – едното се издига, а другото пада, или обратно.

Така че трябва да разберем, че целият ни напредък е възможен само благодарение на това, което висшата светлина ни дава да почувстваме, че да сме в отдаване е добро, а в получаване за себе си – лошо. Тогава ще можем да напреднем, преди това – не.

Както сега работя за това, да напълня желанието си за наслаждение, така ще работя, за да напълня желанието си за отдаване. Но действайки за отдаване, ние работим в общия съсъд – в Малхут на света на Безкрайността, в общата душа.

От урока по статия на Рабаш, 13.11.2011

[60532]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed