Да склоним глава

каббалист Михаэль ЛайтманКонгрес “Арвут”. Урок №3

Въпрос: По време на уроците заедно привличаме светлината. По време на разпространение работим в рамките на взаимоотношенията „началник – подчинен“. Как да скланям глава пред другарите през целия ден?

Отговор: Скланям глава не пред външния облик на другарите си, не пред неговото име, качества, характер. Скланям глава пред понятието група, което съдържа в себе си цялата реалност: световете, съсъдите, светлините… Искам да бъда там, включен и самоотречен, без да усещам битието си.

Това вече е не просто другар в неговата материална обвивка – аз търся само духовната форма, искам да се издигна над своите желания и мисли. Ако сега се отричам от себе си, то моето тяло, началото ми, всичко, което е в мен, е устремено към изпълняване желанията на общото сърце и мислите на общата глава. Ето какво означава самоотричане.

Например, сега, преди Конгреса, аз съм готов да направя всичко, за да бъде той успешен. Отказвам се от всякаква критика, не правя никакви сметки, където и да ме повикат, колкото и време и усилия да са нужни. Веднага щом видя, чуя, чувствам, че мога с нещо да помогна, незабавно го правя. Ако се колебая макар и за миг, това вече не е порядък, това означава, че не съм склонил глава пред другарите си.

От 3-я урок на конгреса “Арвут”, 11.11.2011

[60767]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed