Поколение, което не усеща утрешния ден

каббалист Михаэль ЛайтманСпоред статистиката повечето от демонстрантите в Тел Авив, както и организаторите на протестите, са част от средната и висшата класа. Било е направено специално изследване за това, кои слоеве на обществото участват в тези демонстрациите и какви са процентите.

И същото нещо се случва сега в Лондон. Мислим си, че хората излизат на улиците и създават безпорядък, защото нямат какво да ядат. Но не това е проблемът. Защо е станало възможно да ги пробудим и раздвижим да направят революция? Защото новото поколение не чувства, че в бъдещето го очаква нещо добро. Тенденцията е нещата да се влошават. И това е същината на проблема: че няма бъдеще!

Какво ме е грижа за проблемите свързани с апартаментите, семействата и децата, ако за мен няма никакво „утре”? Това води до пълно отчаяние, депресия – когато човек не разбира за какво трябва да живее. И ако влезе в това състояние, тогава той вече е готов да направи всичко, за да унищожи това ужасно усещане на вътрешна болка. Ето защо хората, дори и тези, които принадлежат на по-висшите слоеве на обществото, излизат по улиците и правят революции.

Тяхното вътрешно отчаяние ги прави уязвими да се обърнат в тази посока, без дори да разбират какво им се случва. Обясняват това с хиляди други причини, като стремеж към справедливост в обществото, като че ли наистина им трябва. В действителност, те дори не знаят какво означава тази идея, защото справедлив подход би направил живота им дори по-лош отколкото е днес. Те не търсят справедливост.

Ако изследваме сериозните вътрешни причини, от гледна точка на желанието за наслаждение, което изследваме в цялата му дълбочина, тогава причината за протестите лежи във факта, че няма „утре”! И това усещане властва над света. Няма какво да се прави освен ако не дадем на хората светлината на надеждата за бъдещето, която може да дойде само от един източник – науката Кабала.

От урок по книгата „Зоар”, 12.08.2011

[51093]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed