Да се научим да живеем в равновесие с природата

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Какво е това природа и какво означава да бъдем в равновесие с нея?

Отговор: Ние съществуваме вътре в природата. Огромен брой параметри въздействат върху нас – температура, налягане, различни колебания, всевъзможни вълни, радиоактивност и други. Ние трябва да се намираме в равновесие с всички тези прояви на природата. Такъв е физическият закон: тяло, пребиваващо в състояние на равновесие с обкръжаващата среда, се намира в най-комфортното състояние.

Ако температурата, налягането или някой друг параметър се повиши дори малко – на мен ми е зле, ако се понижи – пак ми е зле. Създаден съм такъв в тази природа, че мога да се намирам вътре в нея в определени рамки и в тези рамки аз съм длъжен да направя от себе си подобен на обкръжаващата природа. Тоест зимата аз трябва да се облека така, че да бъда в определено равновесие с нея. Лятото – обратно. И така нататък. Това се отнася до видимите наши части.

Но съществува и невидима част на природата. Тя се състои от закони за желанията, от закони за нашето желателно развитие, тоест от морални закони. И човек също така трябва да им съответства, да бъде в равновесие с тях.

Ние не знаем тези закони. Ние смятаме себе си толкова добрички в нашия свят: давам на някого пожертвувание, помагам на бедните, никого не обиждам, плащам си данъците, привеждам старицата през улицата и така нататък – всичко, което мога да си въобразя. Малко ли е това?! Това не само че е малко, а то е абсолютно нищо, защото аз правя само това, което мисля и разбирам с егоистичния си разум.

А за да правим това, което е нужно – за това аз трябва да изуча самата природа и да се устремя към подобие с нея. Само този закон трябва да съблюдавам – закона за подобието. Аз се изменям всеки ден, раста, ставам друг. Значи трябва всеки ден, постоянно, да поправям, да коригирам своето равновесие с природата.

За това ние трябва отначало да изучим какви изисквания предявява към нас природата или Творецът (няма значение как ще я наречем), доколко ние съответстваме или не съответстваме на тези изисквания и как да достигнем съответствие.

Всичко това ни разказва науката кабала: какво е това обкръжаваща природа, какво представляваме ние самите, в какво несъответствие се намираме с тази природа, по какви параметри и как да постигнем равновесие с нея. В това се състои цялата наука.

От виртуалния урок, 31.07.2011

[49939]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed