Стани вътрешно глобален

каббалист Михаэль ЛайтманПреди всичко трябва да променим своята парадигма, своя поглед към живота и света. Трябва да се променя отвътре, да сменя зареждащия диск, да обновя стандарта за оценяване на себе си, на света и обществото. Без промяна на човека, няма да можем да променим света. В крайна сметка, светът е негово копие.

Човешката природа е основата, върху която се изгражда обществото, обкръжението, обучението, културата, икономиката и всички други сфери на дейностите от живота. Светът е външна проекция на онова, което се крие вътре в човека. Следователно, именно човекът трябва да се промени. Всички усилия трябва да бъдат съсредоточени само върху това.

Проблемът не е в икономиката, производството или образованието. Всичко ще се нормализира, когато човекът се промени. А за тази цел, той трябва да бъде възпитаван. Възпитанието е същността на вътрешната трансформация на човека. Никакви външни „топли компреси” няма да помогнат.

Може би тази идея трябва да бъде представена пред ООН, Юнеско и правителствата обяснявайки, че единствената ни цел е промяната на човека. В крайна сметка, без това той няма да промени света.

Ето защо, днес и най-добрите умове в света не разбират какво да направят и какво да променят. Ние сме стъпили на такова стъпало, което изисква от нас нови, качествени промени. Отсега нататък трябва да действаме в целия наши свят с помощта на средството, наречено „поръчителство”. Можем да го постигнем само заедно – сам няма да се справиш.

Например, в случай че успеем, човекът който започва нов бизнес ще открие, че е свързан с всички останали бизнеси в света и затова, те също трябва да бъдйт взети под внимание. В противен случай няма да има никакъв успех.

Оттук нататък не можеш да направиш и крачка без да отчетеш общата, глобална система. И следователно, самият ти трябва да бъдеш глобален отвътре и обединен с всички.

Но аз не съм глобален. Какво да направя? Нима без това никога да няма да успея? Наистина, няма да успееш. Това е неотменим закон. Без интегралната взаимна зависимост няма да постигнеш успех в нищо. Погледни – вече потъваме в мулти кризата. И изходът е само един – да променим себе си.

Как да се променя? Как да се преформатирам? Как да си промия мозъка? Как да деинсталирам старата програма и да инсталирам нова? Защото отсега нататък трябва да имам общо усещане и мислене с всички така, че моите действия по естествен начин да съответстват на новото състояние. Самата ми природа трябва да се промени.

Да направим това, ще ни позволи „Светлината, връщаща към източника”. Хората ще го открият по някакъв начин. Може би ще го направят по пътя на големи страдания, но друг изход няма. Длъжен си да се промениш, за да промениш света, и имаш средство за това. Но до тази Светлина трябва да се добереш чрез осъзнаването на злото, за да разбереш какво не ти достига. „Необходимо е да се променя!” Но откъде знаеш? А как точно да се промениш? Имаш ли вече оформено желание в себе си? Все още не.

Точно затова, на теб ти е дадено поле за работа (групата), средство (науката Кабала) и инструкции (учителя). Моля, действай – започни да се включваш в системата на поръчителството, да играеш в нея, за да откриеш недостатъка, който трябва да поправиш. Тогава ще имаш нещо, с което да се обърънеш към Светлината за поправяне.

Дори не е нужно да ходиш някъде: в степента, в която твоите желания се проясняват Светлината ще започне сама да действа. Защото, ти се намираш вътре в нея и затова тя веднага започва да работи съобразно твоите усилия. В момента, в който изградиш нещо вътре в себе си, Светлината веднага ти въздейства. Така постепенно, ти се променяш дори без да виждаш колелцата, които се въртят в теб.

От урок по статията „Поръчителство”, 13.07.2011

[48016]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed