Кризата е противопоставяне на Твореца

каббалист Михаэль ЛайтманМнения:

(J. Pozuelo-Monfort, автор на книгата “План на Монфорт”): В перспектива ни чакат: хронически глад и болести, намаляване броя на богатите, ръст на броя на бедните. Няма да има никаква нова архитектура, ще се запазят същите операционни принципи на учреждение на Бреттон-Вудски. Минимални реформи на МВФ, на световната банка, ООН, ВТО, преговорите в Дохе са прекратени.

(Reshma Sohoni, Генерален Директор на Seedcamp): Причина за кризата е огромната разлика между много богатите страни и останалия свят. Хората се опитваха да живеят свръх придобитото.

(G.Osipov, академик, директор на ИСПИРАН): Същност на текущата криза се крие в егоизма, ”златото на милиарда”, навика да се прехвърлят последствията на негативните явления на « втори» и «трети» свят.

(V. Georgiadi, директор на Zenteq; вицепрезидент на компанията Render X, САЩ): Характерът на текущата криза е в това, че той се предаваше през държавните граници с помощта на икономически методи. Следващата криза ще бъде геополитическа и методите на разпространяване на кризата от общество към общество няма да бъдат икономически.

(S. A. Borer, фирма Xan Ict): Следващата криза ще се определя от още по големите разногласия за курса на развитие, по който ще се движи света, а също – ще започне борба за природните ресурси.

(R. Lundberg, компания Ronning ehf.): Следващата световна криза ще дойде от недостига на природни ресурси и от отсъствието на взаимно разбирателство по въпросите на политиката и религията.

(R. M. Silveira, журналист): Следващата криза ще се определя от екологическите фактори.

(M. Badawy, Colacom): Непременно ще има следваща световна криза, капитализмът пада поради недостиг на храна и вода.

Реплика: Ние се намираме в криза единствено по причина на нашия егоизъм, противопоставящ се на алтруизма на Твореца. Творецът все повече се приближава към нас, разкрива ни се, вътре в нас, и противоположността на двете свойства в нас – изначално нашите егоистически и ново появяващ се алтруистически – ние усещаме като криза.

В миналото в нас се проявяваше само едно свойство ” желание заради себе си” – и в него ние усещахме нашия свят еднороден – всичко е образувано от егоистическа материя (нежива, растителна, животинска, човешка), намираща се в своите четири вида  егоистични взаимоотношения.

Сега в нас започва да се проявява ново свойство – ”желание заради другите”, отдаване и любов, свойствата на Твореца (Природата). Това свойство ни е противоположно, ние не можем да го усетим, както животното не разбира човека. И затова не ни се отдава да смекчим кризата, а още повече да я предотвратим, ако не усвоим свойството отдаване.

Кризата е една, и не е важно как се проявява, защото борбата с нея трябва да бъде една – по скоро да се променим от ”желанието заради себе си” на ” желанието заради другите”. А колкото по упорито се стремим да ”поправяме” нашите егоистически взаимоотношения, толкова по големи удари ще получаваме.

Защото Природата, Творецът, са неизменни, променяме се само ние. И независимо че ни се струва, че ние влияем на света, не след дълго ще се убедим, че всичко отива към по-лошо. Докато не разберем, че светът е онова, което усещаме вътре в себе си и затова сме зависими само от нашите си свойства. Какъв свят да усетим – егоистическия или Твореца – зависи от това в какво свойство се намира човек – в свойство да получава или да отдава. Ето така Твореца ще ни доведе до подобие със Себе си.

Затова, кризата ако не я разберат и не я поправят -ще се усеща още по силно – от неправилни икономически взаимоотношения кън недостига на храна и вода и безработица. Пълен работен ден за всички беше възможен в миналата цевилизация, когато съвременните технологии още не бяха развити.

Доколкото кризата се явява глобална т.е. следствие над държавнически връзки, възможно е решението към което ще се обърнат правителствата да е подобно на това, както враговете се договарят за взаимно ненападение, така и държавите ще се опитат да се договорят, предпочитайки да се « разделят», както при скандал, да скъсат международните и междудържавни връзки, за да не се стигне до война.

Но доколкото това противоречи на плана на Природата / Твореца да ни обедини всички в едно цяло, то в случая възниква още по дълбоко проявяване на кризата, противопоставяне на Твореца.

[47304]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed