Америка и Европа потъват заедно

Съобщение: The Financial Times публикува статията на Гидиън Рахман “America and Europe sinking together”(„Америка и Европа потъват заедно”) за сходствата и различията на кризата от двете страни на Атлантическия океан.

Докато във Вашингтон спорят за максимално допустимия предел на държавния дълг, в Брюксел вече се оказаха на края на дългова пропаст.

Но основният проблем от двете страни на океана е един и същ. И в САЩ, и в Европейския съюз имат бюджетни средства, които са излезли извън контрол, а също така има и развалени политически системи, неспособни да решат този проблем. Америка и Европа се оказват ”в една и съща потъваща лодка”.

Идеята за това, че Европа и САЩ представляват двете страни на един и същ проблем, постепенно е започнала да достига до хората, понеже от много години представителите на елита от двете страни на Атлантика подчертават различията между американския и европейския модел на развитие.

Сходството между проблемите на двата региона неоспоримо са много повече, отколкото различията: това са ръстът на задълженията, слабата икономика, нетърпящото отлагане на социалното осигуряване, страх от утрешния ден и политическата безизходица.

В Европа у никого не възниква съмнение в идеята за това, че повишаването на данъците може да стане част от решението на проблема с дълговете. В Америка същите републиканци се обявяват против всяко споменаване за необходимостта от повишаване на данъците.

По мнението на китайските критици, Западът трябва да престане да ”учи” Китай и да обърне внимание на дълбокия проблем, с който се сблъскаха САЩ и Евросъюза. Обаче, ако Западът започне да използва протекционизма и контрола над движението на капитала, то и Китай ще се сблъска с икономическа и политическа криза.

Реплика: Пристигнаха! Настъпва просветление за общата зависимост и пълната безизходица. Само че това, което трябва да се направи по-нататък, на тях, мислещите по старата схема, им е неизвестно. Но самото осъзнаване на това е крачка напред. А по-нататък – път към война и нов свят, или направо към нов свят!

[47964]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed