“Измамна красота и нищожна привлекателност”

каббалист Михаэль ЛайтманБаал а-Сулам, “Плодовете на Мъдростта. Послания”, стр.70, писмо 19: “В тази жена”, защото «измамна е красотата и нищожна е привлекателността, но жената бояща се от Твореца – тя ще се възслави».

Тоест по време на подготовката ни се е струвало, че привлекателността и красотата са основни в съвършенството и за тези стремления е мечтал човек по естествен начин, но в края на поправянето, когато «се напълнила земята със знанието на Твореца» той е «видял обратния свят» и е разбрал, че именно стремежа и страха са в основата на съвършенството, и чувства, че по време на подготовката е лъгал себе си.

Въпрос: Защо е казано, че по време на подготовката ние лъжем себе си?

Отговор: Защото съм се стремил към това, което е било лъжа. А усещайки страдание, аз не съм разбирал, че именно това е страдание и че има напълване. Защото веднага след като изменя отношението си към желаемото, аз разкривам, че се намирам в света на Безкрайността. Това се нарича «ще ядеш старо». Аз разкривам безкрайно напълване в своето сегашно състояние.

Затова е казано, че по-рано си лъгал себе си, че в теб няма желаното напълване и трябва да го постигнеш. Но освен поправянето на своите желания, ти не трябва нищо да постигаш. Ти и сега се намираш в това съвършено състояние, но не можеш да го разкриеш, поради отсъствие на свойства за възприятие, на поправени желания.

От урока по писмо на Баал а-Сулам, 01.05.2011

[41874]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed