Глобалистика

каббалист Михаэль Лайтман 0-аГлобалистика е знание за общите проблеми на човечеството. Знанието е възникнало в резултат на изследване на проблемите, възникнали след Втората световна война. Изследването на проблема е показало началото на появата на глобални процеси в света. Тяхното решение е изисквало участието на цялото човечество, от решението на което зависи неговото по-нататъшно съществуване.

Тези проблеми са възникнали и са съществували винаги, но като локални и са придобили глобален характер, вследствие на интеграцията на човечеството. Глобалните проблеми са породени не от стихийното развитие на човечеството, а са програмирани от природата в развитието на обществото.

Глобалността на проблемите произтича от появата на световна интегрална зависимост и не могат да бъдат решени от една отделна страна или от част от няколко страни, изолирани от останалите. Глобалността се проявява също в тяхната интегралност – в това, че не е възможно да се реши един проблем без да бъдат решени останалите проблеми.

Глобалността на проблемите принуждава да се прилага глобален метод за тяхното изследване и решаване. Решенията трябва да изхождат от това, че интересите на цялото човечество винаги и във всичко са над интересите на която и да е от неговите части. Отказ от протекционизъм и съревнование. Създаване на пълна взаимовръзка в планетарен мащаб, унищожаване на всички бариери между народите и хората.

Но именно глобалните проблеми ще ни доведат до виждане на човечеството като глобална интегрална система, ще ни разкрият противостоенето „човечество – природа”.

Досега всички стратегии за оцеляване на човечеството, са призовавали към съкращаване на икономическия и демографски ръст. Други са съветвали да се реализира това диференциално по региони, за да може с времето да се изравнят всички региони в света. Постепенно се проявява безсилието на всеки един от подходите за решаване на глобалните проблеми. Защото те могат да бъдат решени от интегралната сила и само чрез издигане над всички бариери от човечеството.

Р. Робъртсън, първият употребил термина глобализация през 1983 година, е смятал, че в човечеството се формира глобално съзнание, което напълно ще измени човечеството. Това е възможно при въздействието на огромни страдания или по пътя на разпространение на кабала – методът за поправяне на егоизма като причина за всички възникващи проблеми.

[41333]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed