Вярата в мъдреците

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Ако възпитават религиозно човека от детството му и му внушават, че съществува един Творец, защо хората вярват в различни нечисти сили?

Отговор: Как можеш да вярваш в Твореца, когото никога не си видял и усетил? Нима може да се изисква от човека да вярва само на разкази? Едни ще ми разкажат едно, други – друго, но никой от тях не е видял нещо със собствените си очи, а и аз не съм видял. Сляпа вяра не трябва да има!

Затова кабала говори само за реални постижения – може да се съди само за онова, което виждат твоите очи. Не трябва да се отстъпва от този принцип.

Необходимо е да се познае Твореца, да се разкрие, а не да се повярва. Кабала казва: има някаква висша реалност, все още неизвестна за теб, скрита. Знаеш, че когато гледаш с късогледи очи без очила, можеш да видиш само на метър от себе си, а с очилата можеш да видиш на километър.

По същия начин съществува допълнителна възможност още повече да разшириш своето възприятие, зрение, разбиране, усещане – безкрайно! А също да добавиш към него нови свойства, да разкриеш някакви нови измерения. Всичко това е възможно.

Такова предположение приемаш – като в науката. Вярваш на кабалистите, че ако бъдат извършени определени действия, за които те говорят, ще можеш да постигнеш такова ново възприятие – да стигнеш до постижения, познания, усещания. А не просто да вярваш.

Тоест в какво вярвам? Вярвам в тяхната методика. Приемам това с въпросителен знак и го осъществявам на практика. И виждам, че тази методика е много логична, ясно ми обяснява как мога да се променя благодарение на обкръжението, как трябва да действам съгласно силите, съществуващи в природата.

Вярвам само в това, че методиката дава желания резултат. Но самите действия са ясни и напълно обясними. Напълно реално е, че с помощта на обкръжението мога да работя срещу своята егоистична природа, за постигане на противоположните на нея свойства. Това се нарича „вяра в мъдреците”, когато следвам техните съвети.

От урок по статия от книгата „Шамати”, 27.04.2011

[41636]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed