Рецепта за щастие? Благодаря, но не я искам!

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Може ли Кабала да помогне на човека да намери взаимно разбиране между мъжа и жената или да оправи взаимоотношенията в семейството или в работата?

Отговор: Не, ти няма да можеш да си създадеш добър живот в този свят с помощта на науката Кабала. Добрият живот ще дойде като резултат на това, че използваш цялото зло, което се разкрива, за да постигнеш любов към ближния и любов към Твореца. Тогава желанията, в които се чувстваш зле, повече няма да се появяват в теб. Науката Кабала не лъже човек! Това не е психология или шарлатанство; не е мистицизъм или магическо средство, което да подобри живота ни!

Кабала казва, че злото, което ти се разкрива, има добра цел. То е предназначено да те тласка към поправяне. Не трябва да анулираш желанието, в което се чувстваш зле, а трябва да признаеш, че това желание е лошо, заради омразата ти към ближния, и когато поправиш омразата на любов, ще можеш да се наслаждаващ на любовта към ближния и тогава лошите желания повече няма да се разкриват в теб.

Ако искаш да създадеш семейство или ако си вече женен и между вас се появи разногласие, ненавист или неразбирателство, това неразбирателство е невъзможно да се поправи без да поправиш отношението си към творението и Твореца. Творецът е между вас: „Мъжът и жената, и Шхина между тях”.

Засега Шхина е все още в изгнание. Тя се разкрива като зла, вредна сила, силата на взаимна омраза, която ви изправя един срещу друг. Творецът прави това целенасочено, за да не се свържете на предишното, животинско ниво по начина, по който женското животно се свързва с мъжкото, за да създадат поколение, а за да се слеете като две души в една душа и да разкриете общата сила на отдаване, която ще ви свърже заедно.

Ако можете да поправите връзката между вас по такъв начин, вие наистина ще станете семейство. Иначе няма да можете да го направите. Кабала не дава съвети, решения или лекарства за сегашното ви състояние, а ви издига в ново състояние, където ще можете да бъдете щастливи, успешни и съвършени.

Цялото страдание, проблеми и удари се разкриват в нашия свят не за да донесат мир и съвършенство в света, а за да ни издигнат над нашия свят. Иначе е подобно на изграждането на комунизма в Русия. Ако правите нещо не заради Твореца, тоест не за да постигнете абсолютно отдаване, тогава няма да постигнете нищо.

Чувствам се зле, имам проблеми със семейството, в работата, с децата и със здравето и искам да успея във всички тези области. Кабала казва, че ще се чувствам добре? Тогава добре, съгласен съм да уча Кабала! За да направя това, трябва да отдавам на другите? Тогава съм готов дори и да отдавам на другите – всичко, за да се чувствам добре.

Това се нарича Ло Лишма (не заради Твореца). Това означава, че знаеш метода и искаш да го осъществиш, заради всички, така че да се почувстваш добре. Сега всичко зависи от това, колко си готов да отдадеш на другите, за да подобриш състоянието си.

Отначало е 1% за другите и 99% за теб. После е обратното: 99% за другите и 1% за теб, докато не придобиеш силата, която ти позволява да не искаш нищо за себе си. „Не ме е грижа какво ми се случва с мен, аз искам да отдавам на другите.” Това се нарича „отдаване заради отдаване”.

Но ние никога няма да можем да се върнем към успешен и правилен материален живот. Всичко методи, които казват, че могат да постигнат това, лъжат, а Кабала ти казва от самото начало, че това е невъзможно, защото цялото зло в този живот съществува, за да те издигне на ново ниво.

Затова, ако използваш науката Кабала да подобриш този живот и започнеш да продаваш светена вода или червени конци, тогава тя се превръща в смъртоносна отрова. Трябва да разберем, че причината за общото състояние на този свят е да на издигне, а не за да подобри ситуацията, в която сме. Това е разликата между Кабала и други методи.

Затова, ако някой обещава добър живот в този свят или здраве и щастие в личния живот, не му вярвайте – това е лъжа и е против природата! Природата иска да ни издигне до „човешко” ниво. И когато се стремите към това ниво, всичко си идва на мястото по най-чудесен начин!

От урока по статията „Същност на науката Кабала”, 24.01.2011

[34174]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed