Многослоен филтър пред входа

каббалист Михаэль ЛайтманВъпрос: Защо кабала се разпространява чрез много ненатрапчиви методи, обръщайки се само към тези, които искат да слушат, а религиозната пропаганда действа така настойчиво? Ако знанието на кабала е така важно за хората, защо тя има такъв пасивен подход?

Отговор: Религиите действат с такива натрапчиви методи, защото не им е нужно да поправят желанието, да водят човека към осъзнаване, да развиват в него свободната воля и осъзнаване на злото. Той не е длъжен да взима решение по свой свободен избор.

Религията хвърля върху човека своето религиозно покривало, затваря му очите, подкупва го с всевъзможни обещания и материални измислици, плаши го с наказание в този и бъдещия свят и обещава награда, и т.н. Всички тези методи и вярвания действат в рамките на този свят чрез „ пръчката и моркова”. Защото така е било прието да се действа в нашия свят против егоистичното желание на човека.

Но науката кабала иска едновременно с егоизма на човека да развие и неговата точка в сърцето, за да се намира той между тези две сили –  „доброто начало” и „злото начало”. И тогава, оказвайки се по средата между егото и точката в сърцето, той ще се окаже свободен и ще може сам да реши с кого иска да напредва. Той ще може да използва своя егоизъм, злото начало в полза на доброто начало и през цялото време да напредва по този начин.

Изборът през цялото време ще бъде в неговите ръце и той ще преминава през подеми и падения, постоянно решавайки какво да избере, за какво и защо. Кабала отглежда човека в човека, подобно на Твореца, мислещ свободно и без да се страхува да говори за това, което мисли. Той не се страхува от нищо – няма никакво наказание и награди в бъдещия свят, всичко зависи само от теб самия, от това какво ще направиш сега.

Кабала разкрива пред човека цялата истина и сега, когато видиш, че няма никакво бъдещо наказание и ти си свободен да правиш всичко, което искаш –  решавай сега! И ако решиш, тогава вървиш с вяра над знанията, т.е.придобиваш съвършено различен подход към живота, отделен от сегашното ти егоистично състояние.

Кабала дава на човека да се повдигне като личност, да изгради наново себе си, който се нарича „Човек” /Адам/, подобен /доме/ на Твореца. Тази форма той трябва да получи от Твореца.

Това въобще не прилича на религиите, внушаващи на човека какви материални действия е длъжен да извършва от сутрин да вечер : как да яде, пие, говори, мисли. Тук всичко е наобратно и затова е казано, че „Мнението на Тора е противоположно на мнението на масите”. И това се отнася за всички религии, вярвания и духовни методики. В това е тяхното принципно различие от кабала, която развива заедно с егоизма още една съставна, наричана „точка в сърцето”.

Трябва да присъединим егото към точката в сърцето, да го внедрим вътре в нея, да привличем там светлината на поправянето и тогава този градеж става изцяло подобен на Твореца, разкриващ се вътре в теб.

Но такава задача не е за всеки. На човека му е по-лесно, ако се обръщат непосредствено към егоизма му, към желанието да се наслади. Религията му обещава, че той ще спечели, ако изпълнява нейните предписания и ще получи този и бъдещия свят. И му показва милионите хора, които действат около него по същия начин и са доволни от живота си. Ако по този начин се обръщат към човек единствено с егоизъм, с който няма точка в сърцето, то разбира се може с това да го купят и така го улавят в мрежа като риба. Добре, нека да се намира в религиозни рамки, ако това му е достатъчно.

Но човекът с точка в сърцето не може да се примири с това. Може да отиде към религията, за да провери себе си и ще продължи напред – той все едно ще дойде при кабала. И целият този „многослоен филтър” е в полза на кабала, защо са и милиони, които не са съпричастни към собственото си развитие по подобие на Твореца.

Затова разпространяваме кабала в целия свят и искаме да донесем знанието и до всеки – а към учението ще се обърнат неголям процент /може би 1%/ от целия свят. И това е достатъчно! В резултат на тяхната работа всички останали ще получат всичко наготово.

От урока по статията “Предговор към Паним Меирот”, 20.02.2011

[35861]

Discussion | Share Feedback | Ask a question

You must be logged in to post a comment.

Laitman.com Comments RSS Feed